Skip to main content

Το μπρα ντε φερ ΗΠΑ-Τουρκίας και η ρωσική «αντιπαροχή»

Η γκρίνια των ΣΥΡΙΖΑίων για τις αποζημιώσεις βουλευτών, το ξήλωμα αλυτρωτικών επιγραφών στον σκοπιανό στρατό και η τουρκική επιχείρηση στη Συρία.

Γκρίνια από τους ΣΥΡΙΖΑίους βουλευτές, επειδή το κόμμα επιμένει να καταβάλει κάθε βουλευτής το 40% της αποζημίωσής του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου έξι χιλιάρικα που καθαρίζει μηνιαίως ένας βουλευτής, θα πηγαίνει στο κόμμα ένα ποσό κοντά στα δυόμισι χιλιάρικα.

Επικαλούνται ότι στα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) η εισφορά είναι γύρω στο 15% και όχι 40%. Επιπλέον πολλοί βουλευτές εκτιμούν ότι οι εισφορές δεν πάνε για κάποιο "κοινό σκοπό", αλλά για να συντηρείται ένας κομματικός στρατός αμφίβολης χρησιμότητας.

«Δεν θα πληρώνουμε εμείς τα ρουσφέτια διαφόρων», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένας άλλος μιλούσε για "κηφήνες", που θέλουν απλώς να περνούν καλά. Όσο τους "κηφήνες" τους πλήρωνε ο λαός, δεν είχαν πρόβλημα οι "προοδευτικοί" βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις πόνεσε και η δική τους τσέπη, που ήταν γεμάτη έως τώρα, απρόσμενα για τους περισσότερους, θυμήθηκαν τα ρουσφέτια διαφόρων.

Σκληρό μπρα ντε φερ ΗΠΑ - Τουρκίας: Η Άγκυρα χάνει τουλάχιστον 9 δισ.

Η τροποποίηση της αλυσίδας παραγωγής θα κοστίσει στις ΗΠΑ 500-600 εκατ. δολ. Ζόρια ο Ερντογάν. Θα χάσει κι άλλα έσοδα η οικογένειά του.

Διατάχθηκε, πριν από μερικές ημέρες, να αφαιρεθεί η επιγραφή "Μακεδονία" από τις στρατιωτικές στολές των Σκοπιανών στρατιωτών. Εάν δεν τηρηθεί η εντολή, θα ακολουθήσει πρόστιμο καθώς και άλλα μέτρα τιμωρίας.

Καθώς ορισμένοι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν στην εντολή αυτή και δεν αφαιρούν την ονομασία "Μακεδονία", ακολουθήθηκε ένα άλλο μέτρο, αφού στην ουσία η επιγραφή είναι ένα αυτοκόλλητο που επικολλάται σε μια ταινία "κρατς", απαιτήθηκε η αφαίρεση αυτής της ταινίας από τις στολές», γράφει ο σκοπιανός Τύπος.

Κατά το τελευταίο διάστημα έχουν μεταφερθεί στα σύνορα με τη Συρία σχηματισμοί και μονάδες από διάφορες περιοχές της Τουρκίας και όλα δείχνουν ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την άδεια της Ρωσίας, ως "αντιπαροχή" για τη στάση που τήρησε η Τουρκία στο θέμα των S-400 και δεν υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ.

Ενός κακού μύρια έπονται. Μετά την ζημία των 9 δισ. δολ. λόγω μη συμπαραγωγής των F-35, κι ήρθε κι άλλο δυσάρεστο. Η πώληση των τουρκικής κατασκευής επιθετικών ελικοπτέρων ΑΤΑΚ στο Πακιστάν πάγωσε, επειδή... λείπουν οι κινητήρες. Και λείπουν, επειδή τους μπλόκαραν οι ΗΠΑ.

Ρισκάρει με κενά ασφάλειας στα γεωτρύπανα ο Ερντογάν. Η ελάχιστη απαίτηση για ένα τουλάχιστον πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων, με εξοπλισμό πυρόσβεσης κοντά στο κάθε γεωτρύπανο, είναι στοιχειώδης απαίτηση ασφάλειας για άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση ατυχήματος και πυρκαγιάς.

Αιτία είναι το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, μετά την άρνηση όλων των ξένων εταιρειών που συνεργάζεται για πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, για συμμετοχή σε παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.