Skip to main content

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης - Όλα τα ονόματα

Ποιοι ανακοίνωσαν ήδη υποψηφιότητα, ποιοι αποσύρονται και ποια ονόματα ακούγονται για το επόμενο διάστημα. Ο χρόνος πλέον κυλά αντίστροφα

Οι τελευταίες ζυμώσεις εν όψει Χριστουγέννων γίνονται στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, τόσο από τα κόμματα, όσο κι από τους επίδοξους υποψήφιους δημάρχους για να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Ήδη μια σαφέστερη εικόνα για τους διεκδικητές των δήμων έχουμε σε όλες τις περιοχές, αν και το παζλ δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς συνεννοήσεις και ζυμώσεις γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται, ώστε το αργότερο μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο να έχουν κλείσει οι υποψηφιότητες και να έχουν εκκινήσει όλοι τον προεκλογικό αγώνα τους.

Ο μεγαλύτερος γρίφος των υποψηφιοτήτων είναι του δήμου Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από υποψηφιότητες, όμως υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες, οι οποίες, σε αντίθεση με τους άλλους 13 δήμους δεν αναμένεται να κλείσουν ούτε μέχρι τον Ιανουάριο. Εκτός από όσους έχουν ήδη ανακοινώσει υποψηφιότητα υπάρχουν πολλές συζητήσεις σε πολλά επίπεδα για τη δημιουργία νέων παρατάξεων, που αναμένεται να είναι περισσότερες από μία. Θεωρείται ωστόσο πολύ δύσκολο και προφανώς ατελέσφορο οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου να ξεπεράσουν σε αριθμό εκείνον του 2019.

Και στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης οι νυν δήμαρχοι αναμένεται να είναι υποψήφιοι. Τουλάχιστον αυτό έχουν δηλώσει στα ΜΜΕ ακόμη και όσοι δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως ακόμη την παράταξή τους. Τον χρόνο άλλωστε των ανακοινώσεων και των σχετικών εκδηλώσεων τον επιλέγουν οι ίδιοι χωρίς περιορισμό, οπότε κάτι τέτοιο μπορεί να μη γίνει ούτε καν μέχρι το τέλος του έτους. Όσο όμως παραμένουν χωρίς επίσημη ανακοίνωση, τόσο φουντώνουν σενάρια και συζητήσεις...

Η Voria.gr με ξεχωριστά ρεπορτάζ ανά δήμο έδωσε το προηγούμενο διάστημα την πρώτη εικόνα από τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες. Σήμερα, μήνες μετά και λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, η εικόνα δεν έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις, όμως γίναμε σοφότεροι, καθώς υπήρξαν προσθήκες υποψηφίων, διαφοροποιήσεις στις δυναμικές και έναρξη του αγώνα για πολλούς.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Όπως αναμενόταν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, θα είναι εκ νέου υποψήφιος, με την παράταξή του «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη». Το ερώτημα είναι ποιον ή ποιους θα βρει απέναντί του. Ήδη έχουν ανακοινωθεί υποψηφιότητες, όπως Σάββας Χαλιαμπάλιας, Ιωάννης Νασιούλας. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κάθοδος των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση», «Η Πόλη Ανάποδα», «Μένουμε Θεσσαλονίκη» και «Οικολογία Αλληλεγγύη».

Ήδη υπάρχουν δηλώσεις πρόθεσης για υποψηφιότητα από τον Γιώργο Ορφανό και τον Σάκη Τζακόπουλο, ενώ κινείται και ο Δρόσος Τσαβλής για το στήσιμο ψηφοδελτίου.

Από εκεί και πέρα έχουν ακουστεί τα ονόματα του Αθανάσιου Σαββάκη, του Γιώργου Κωνσταντόπουλου, του Νίκου Νυφούδη, του Ανδρέα Παπαμιμίκου, του Γιάννη Μυλόπουλου, του Άρη Στυλιανού και αρκετά άλλα, μεταξύ των οποίων και βουλευτή της Α' Θεσσαλονίκης...

Παράλληλα, εξελίσσονται μια σειρά από συζητήσεις μεταξύ αυτοδιοικητικών, κυρίως της κεντροαριστεράς, για ενδεχόμενη συνένωση δυνάμεων, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου απέναντι στον κ. Ζέρβα. Κατά πόσο μπορούν να τελεσφορήσουν όλα αυτά είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν πρόκειται να πάρει απάντηση πριν το νέο έτος... Εξάλλου, ήδη υπάρχει ανάλογη ζύμωση εντός του ΣΥΡΙΖΑ και εντός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να κατεβάσουν υποψήφιο με κομματική στήριξη στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι από τους δήμους που στέλνουν πολιτικό μήνυμα... Οι στηρίξεις πάντως των κομμάτων δύσκολα θα ανακοινωθούν πριν τις εθνικές εκλογές, που θα προηγηθούν σε κάθε περίπτωση των αυτοδιοικητικών.

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο νυν δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου, όχι όμως και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Κυριλλίδης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να κατεβάσουν στις εκλογές δυο διαφορετικές παρατάξεις. Στα ονόματα που ακούστηκαν για τη δημοτική παράταξη που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι του Δαμιανού Ανδρέου, αν και πληροφορίες θέλουν να αναζητείται και κάποιος άλλος υποψήφιος. Σχετικά με τον υποψήφιο που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όνομα θα προκύψει (αν προκύψει) προς το τέλος του έτους. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα έχει δικό της υποψήφιο, ενώ και ο Ηλίας Σμήλιος αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος με τη στήριξη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), όπως και η Σοφία Καρασαρλίδου με τη «Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης».

Δήμος Βόλβης

Ο νυν δήμαρχος, Διαμαντής Λιάμας, θα διεκδικήσει ακόμη μια θητεία στο τιμόνι του δήμου. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Στοΐτσας, αναμένεται να διεκδικήσει θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι όμως που δεν «απαγορεύει» την κάθοδό του και στις δημοτικές εκλογές... Ακούγεται το όνομα του Άγγελου Φραντζή, αλλά και των Γιώργου Μπουρλή, Κώστα Νουράκη και Γιώργου Νανάκου. Υποψήφιος δηλώνει ότι θα είναι εκ νέου ο Ιωάννης Βαλερής, ενώ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναμένεται να επιλέξει εκ νέου ως επικεφαλής τη Βασιλική Πολυζωίδου. Επίσης αναμένονται οι ανακοινώσεις του Θεοχάρη Ελευθεριάδη.

Δήμος Δέλτα

Στον δήμο Δέλτα θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης. Σίγουρα απέναντί του θα βρεθεί ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος κι από εκεί και πέρα, οι κ.κ. Γιώργος Γλώσσης και Σπύρος Σταματάκης δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν. Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο εκλεκτός της ΝΔ για τον δήμο, καθώς ο Μίμης Φωτόπουλος αναμένεται να κάνει άλλες επιλογές πολιτικής καριέρας και έτσι αναζητείται υποψήφιος. Ακούστηκε το όνομα του Νίκου Κράββα, αλλά ακόμη δεν υπάρχει τίποτα επίσημο. Όπως ανάλογο θέμα έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που και στις εκλογές του 2019 δεν είχε πάρει θέση στον συγκεκριμένο δήμο. Τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναμένεται να εκπροσωπήσει και πάλι η Λίνα Χατζηκυριάκου.

Δήμος Θερμαϊκού

Υποψήφιοι θα είναι τόσο ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής, όσο και ο πρώην, Γιάννης Μαυρομάτης. Ο τελευταίος έχει τη στήριξη του Σίμου Καψάλα, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος ως επικεφαλής παράταξης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Γιώργο Χατζηβαλάση και Νίκο Παράσχου. Αντιθέτως, επικεφαλής παράταξης αναμένεται να είναι εκ νέου ο Θεόδωρος Τζέκος, εφόσον δεν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις για ενδεχόμενη σύμπραξή του με κάποια άλλη παράταξη, ενώ άγνωστο είναι τι θα κάνει ο Δημήτρης Καπλάνης. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναμένεται να έχει επικεφαλής και πάλι την Κωνσταντίνα Μώραλη.

Δήμος Θέρμης

Εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, όπως και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Άννα Τσιφτελίδου, Χρήστος Φάσσας και Φάνης Καρκατζούνης. Ο Κωνσταντίνος Μπίκος και ο Δημήτρης Βλαχομήτρος κάνουν δεύτερες σκέψεις, ενώ ακούγεται το όνομα του Παντελή Βογιατζή και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

Δήμος Καλαμαριάς

Ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Δαρδαμανέλης, θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Όχι και ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, ενώ ήδη έχουν ανακοινώσει από το χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την υποψηφιότητά τους οι Χρήστος Βάρδας, Ματθαίος Αμπατζίδης και Γιώργος Τελίδης. Υποψήφιος θα είναι και ο Άρης Τεμεκενίδης, ο Βικέντιος Αντωνάκης και ο Αβραάμ Περσίδης, όχι όμως και ο Δημήτρης Αρκούδης, που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψαχτεί για την υποψηφιότητα που θα στηρίξει στον δήμο. Άγνωστο παραμένει τι θα κάνει τελικά ο Θεόδωρος Βολτσίδης. Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε επίσης ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ως επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδύναμη Καλαμαριά».

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Ανακοίνωσαν ήδη υποψηφιότητα ο νυν δήμαρχος, Κλεάνθης Μανδαλιανός, αλλά και οι Μίλτος Τασούλης, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, Μαρία Μανούκα και Χρήστος Κοβατσιάδης. Μένει να δούμε πού θα καταλήξουν οι προσπάθειες του Βασίλη Ανδρεάδη να στήσει παράταξη. Επίσης, υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο Νίκος Ζυγάς και ο Θανάσης Κοκονάς, ενώ ακόμη είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Δήμος Λαγκαδά

Από το νέο έτος αναμένεται να ανακοινώσει την εκ νέου υποψηφιότητά του ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Ταχματζίδης, ο οποίος πάντως σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ έχει πει ότι θα είναι γι' ακόμη μια φορά υποψήφιος δήμαρχος. Υποψήφια θα είναι και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκη Ανδρεάδου. Ο Γιάννης Αναστασιάδης επίσης προτίθεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος, ενώ ο Θεόδωρος Τζιαμπάζης φέρεται να μην είναι εκ νέου επικεφαλής παράταξης και είναι άγνωστες οι προθέσεις του. Η Μαρκέλλα Ταυρίδου δεν θα είναι ξανά υποψήφια, ενώ θα είναι ο Φίλιππος Γεωργουδάκης. Σε συζητήσεις είναι η Χρύσα Σάμου, ενώ ακούγονται και άλλα ονόματα ως πιθανοί υποψήφιοι δήμαρχοι, όπως του Γιώργου Κούκου και του Σταύρου Μπάσια.

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Σίγουροι υποψήφιοι θα είναι ο νυν δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ηλίας Ζάχαρης. Όπως επίσης υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο Λάζαρος Ωραιόπουλος, ο Χαράλαμπος Βελλής και ο Γιάννης Λαθήρας. Υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Δημήτρης Ζιγκερίδης, ενώ είναι άγνωστο τι θα κάνει ο Αντώνης Σαουλίδης εάν δεν εκλεγεί βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκη με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Δήμος Παύλου Μελά

Ήδη έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους ο νυν δήμαρχος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Γιώργος Λίλτσης και ο Δημήτρης Ασλανίδης. Η Σίσσυ Φραγκοπούλου δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια δήμαρχος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, όμως ακούστηκε το όνομα του Ιάκωβου Αβραμίδη. Υποψήφιος θα είναι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Μάριος Παλάντζας.

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

Ο νυν δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και επισήμως ο Πάρης Τσογκαρλίδης. Η Ελένη Ρουσάκη δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις της, αντιθέτως ο Κωνσταντίνος Καρπούζης αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι πιθανό να έχει ως επικεφαλής αυτή τη φορά άλλο πρόσωπο, πέραν του Οδυσσέα Μαάιτα Τζαμ. Επίσης, ακούγεται και το όνομα της Μαρίας Γκουραμάνη.

Δήμος Χαλκηδόνας

Ο νυν δήμαρχος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Απέναντί του θα βρεθεί ο Μαυρουδής Μηντσιούδης και πιθανώς ο Κώστας Σαραφίδης και ο Μηνάς Μηντζαρίδης. Ο Παναγιώτης Μαρκίδης αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος, όπως και η Στέλλα Βαλσαμάκη. Ακούγεται και το όνομα του Λουκά Ευσταθιάδη.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Ο νυν δήμαρχος, Παντελής Τσακίρης, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, ενώ υποψήφιος θα είναι και ο Παντελής Σκαρλάτος. Οι κ.κ. Αστέριος Γαβότσης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντιθέτως αναμένεται να μην είναι εκ, νέου υποψήφιοι. Υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Ανέστης Πολυχρονίδης, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Γρηγόρης Εδιρνέλης παραιτήθηκε και είναι ένα ερώτημα τι θα γίνει με την υποψηφιότητα του Πασχάλη Χατζηευαγγέλου. Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναμένεται να είναι εκ νέου ο Άγγελος Θεμελής. Τα ονόματα των κ.κ. Σωτήρη Μπάτου και Ηλία Ζιακούλη ακούστηκαν και συνεχίζουν να ακούγονται.