Skip to main content

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκης - Μέρκελ: Τι συζήτησαν πίσω από κλειστές πόρτες

Πριν τη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας έκαναν μία ανασκόπηση των ελληνογερμανικών σχέσεων - Τι ειπώθηκε

Την τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα με την ιδιότητα της καγκελαρίου της Γερμανίας πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

H παραδοχή από την πλευρά της ότι απαίτησε πολλά από τους Έλληνες κατά την περίοδο της κρίσης ήταν μια τελευταία πράξη απολογισμού για όλες τις αποφάσεις που λήφθηκαν την περίοδο των μνημονίων, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου. 

Η Άνγκελα Μερκελ υπήρξε η φωνή λογικής στο Βερολίνο και την Ε.Ε, κάποιες φορές άδικη αλλά και καθοριστική στις οριακές στιγμές ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην οικονομική και θεσμική δοκιμασία αλλά και τη μοναξιά της Ελλάδας εκείνη την περίοδο σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε: Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα

Ένα από τα χαρακτηριστικά της επίσκεψής της είναι ότι η κ. Μέρκελ έμεινε στην Αθήνα το προηγούμενο βράδυ. Συνηθίζεται όπως αναφέρουν και οι Γερμανοί δημοσιογράφοι, σε όλα τα ταξίδια στην Ευρώπη να πηγαίνει αυθημερόν και να μην διανυκτερεύει.  Η Γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση έφτασε στην Αθήνα χθες το βράδυ και μετέβη απευθείας στην οικία του Πρωθυπουργού στο Λυκαβηττό, όπου ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε ιδιωτικό δείπνο προς τιμήν της, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ.  Με θέα την Ακρόπολη και λίγο πριν η κ. Μέρκελ παραδώσει τη σκυτάλη της Γερμανίας, είχαν την ευκαιρία να κάνουν την ανασκόπηση των ελληνογερμανικών σχέσεων και να αναλύσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στο μέλλον. Όπως λέει συχνά ο κ. Μητσοτάκης με την κ. Μέρκελ έχουν μια ειλικρινής σχέση. Διαφωνούν και εκεί που διαφωνούν το λέει ο ένας στον άλλον τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια και αυτό φάνηκε και σε κάποια σημεία της συνέντευξης τύπου. 

Διαβάστε: Μέρκελ: Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες - Καταφέραμε να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ

Από αυτοκριτική και απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων, που την περίοδο των μνημονίων ήταν ταραχώδεις, συνοδεύτηκε η τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα ως Καγκελάριος της Γερμανίας, όπως διαφάνηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε τόσο την στάση της Γερμανία κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και τώρα όλα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία. Στο πρόσωπο της Ευρώπης έδειχνε κυρίως την Γερμανική στάση που πολλές φορές εμπόδισε τις κυρώσεις ενώ υπήρξε και δίαυλος επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Η Αθήνα παράλληλα, έστειλε τα μηνύματα της και στον επόμενο καγκελάριο, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο κύριος Σολτς, ότι θα έχει μπροστά του δύο σημαντικά θέματα με την χώρα  μας: Tο ένα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως θα βαδίσει ο ίδιος σε αυτόν τον τομέα και το άλλο είναι η οικονομία με τον κ. Μητσοτάκη να ανοίγει με ισχυρή διατύπωση το θέμα του συμφώνου σταθερότητας.