Skip to main content

Το παράθυρο Μητσοτάκη για κυβέρνηση συνεργασίας και το... debate στο «Ι. Βελλίδης»

Το Σάββατο το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή του Κινήματος Αλλαγής - Και τα δύο στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»

Έβγαλε ειδήσεις η χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο forum το οποίο διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Σημαντικότερη, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας. Κατ' αρχάς ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να αυξηθεί το μπόνους των εδρών, από σαράντα που είναι σήμερα, σε πενήντα, για το πρώτο κόμμα. Είναι μια πρόταση την οποία του έχουν καταθέσει συνεργάτες του. Ο Μητσοτάκης το ξέκοψε λέγοντας πως «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Έχω μάθει να πορεύομαι με κανόνες, τον αλλάξαμε (σ.σ. τον εκλογικό νόμο) γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και αυτό θα αποδειχτεί».

Κατόπιν αυτού, εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά και τις δεύτερες εκλογές, οι θεωρητικές λύσεις είναι είτε η προκήρυξη και τρίτων εκλογών είτε η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Επ' αυτού ο Μητσοτάκης, με τις χθεσινές δηλώσεις του, δείχνει να προκρίνει τη δεύτερη λύση, καθώς η πρώτη θα ήταν πέραν πάσας λογικής. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία", προσθέτοντας πως "ο λαός θα μας υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή περισσότερα". Σημείωσε επίσης ότι «όταν ολοκληρωθεί η 4ετία, θα προβάλλουμε το έργο μας το οποίο θα αξιολογηθεί μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώσαμε», αποκλείοντας εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αυτό το τελευταίο, βεβαίως, μην το δένετε κόμπο.

Ο Σαϊντού Καμαρά

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί στο Μαξίμου τον νεαρό πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά, τον αριστούχο 17χρονο, σημαιοφόρο στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ο οποίος, ωστόσο, απειλείται με απέλαση. Ο Σαϊντού ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του από την πατρίδα του τη Γουινέα σε ηλικία 14 ετών, πήγε στη Σενεγάλη, μετά στην Τουρκία και έφτασε ναυαγός στην Κάλυμνο τον Νοέμβριο του 2019. Τα τελευταία χρόνια φοιτά στο 1ο λύκειο Αγίου Δημητρίου Αττικής, αλλά κινδυνεύει άμεσα με απέλαση καθώς σε λίγο καιρό ενηλικιώνεται.

Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη για τον Σαϊντού καθώς εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό από την Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών, η αίτησή του για χορήγηση ασύλου. Σε πρώτο βαθμό το αίτημά του είχε απορριφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο παρότι, όπως διαβεβαιώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι συμμαθητές του, ο Σαϊντού επιδεικνύει υποδειγματική ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε χθες την προσδοκία του η απόφαση της Αρχής Προσφυγών να είναι τέτοια που θα επιτρέψει στον Σαϊντού Καμαρά να κάνει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Βεβαίως, όταν κυβερνάς, μπορείς, εκτός από ευχές να νομοθετείς κιόλας, ώστε οι ανά την ελληνική επικράτεια Σαϊντού, που έχουν αποδείξει ότι αγαπούν την Ελλάδα, να μπορούν να ζήσουν εδώ, να μορφωθούν και να προκόψουν.

Στην υπόθεση παρενέβη χθες και ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας σχετική τροπολογία για την χορήγηση ασύλου στον 17χρονο από τη Γουινέα. Προ ημερών, ωστόσο, ο Γιώργος Πεταλωτής, κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε υπενθυμίσει πως όταν το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το Ν. 3838/2010, έτσι ώστε τα παιδιά των μεταναστών που τελειώνουν το ελληνικό λύκειο να έχουν τη δυνατότητα να πολιτογραφηθούν Έλληνες, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισαν, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας.

Και ο Ανδρουλάκης στο "Ι. Βελλίδης"

Δόξες Σεπτεμβρίου θα ζήσει αυτό το σαββατοκύριακο το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Τον χώρο αυτό έχουν επιλέξει Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής για να διοργανώσουν τα προσυνέδριά τους. Όπως έγραψε από χθες η Voria.gr οι εργασίες του "γαλάζιου" προσυνεδρίου θα αρχίσουν στις 10.00' το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθούν στις 14.00'. Θα υπάρχουν δυο θεματικές ενότητες οι οποίες θα αφορούν στα «μεγάλα έργα υποδομών» και στην «καθημερινότητα, μειώσεις φόρων, επενδύσεις και νέες δουλειές». Σύμφωνα με πληροφορίες στο πάνελ των υποδομών θα είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ενώ στο πάνελ της οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Επίσης, έχουν προσκληθεί εισηγητές από τη Θεσσαλονίκη, για εξειδικευμένα ζητήματα (παραλιακό μέτωπο κτλ.).

Μόλις ολοκληρωθεί το προσυνέδριο της ΝΔ θα ξηλωθούν τα γαλάζια σκηνικά για να αντικατασταθούν από τα πράσινα καθώς στις 11.15 το πρωί της Κυριακής ξεκινά το προσυνέδριο του ΚΙΝΑΛ το οποίο έχει ως θέμα "Για ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα Υγείας". Τις εργασίες θα ανοίξει ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Φραγκίδης και εν συνεχεία θα λάβει το λόγο ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος θα αναφερθεί ασφαλώς σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Θα ακολουθήσουν έξι δεκάλεπτες εισηγήσεις από τους Άγι Τσουρό, Γιώργο Τρελόπουλο, Χρήστο Λιονή, Θόδωρο Χαμακιώτη, Ηλία Κυριόπουλο και Ιωάννη Τσιόπτσια και πεντάλεπτες παρεμβάσεις από θεσμικούς εκπροσώπους (Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, Νίκο Μαρουφίδη, Πέτρο Κετικίδη, Ολύμπιο Παπαδημητρίου, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, Νίκο Δέδε).


Τα δύο κόμματα καλούν όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τα προσυνέδρια, να προσέλθουν τουλάχιστον μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών καθώς θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, η επίδειξη των οποίων είναι απαραίτητη για την είσοδο στο "Ι. Βελλίδης".