Skip to main content

Το Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο στο Δ.Σ. - «Ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά πρότζεκτ»

Οι βασικοί άξονες επάνω στους οποίους κινείται το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο παρουσιάστηκαν σε ειδική συνεδρίαση από τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ενοποίηση, την ανάπλαση και την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, το οποίο προχωρά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκε απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Οι βασικοί άξονες επάνω στους οποίους κινείται το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο παρουσιάστηκαν σε ειδική συνεδρίαση από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια και τον αρχιτέκτονα μηχανικό – πολεοδόμο και συντονιστή της μελετητικής ομάδας Τάκη Δούμα.

Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι πρόκειται για το έργο "που θα επιτρέψει σε όλους μας -κράτος, πολίτες, επιχειρηματίες, φορείς- να γνωρίζουμε ανά μέτρο ποιες μπορεί να είναι οι χρήσεις και οι δυνατότητες ανάπλασης και ανάδειξης".

Στα 40 χιλιόμετρα της παράκτιας ζώνης, όπως ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας, θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν ήπιες επιχειρηματικές, αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις, ενώ σε όλο το μήκος θα διαμορφωθεί μια περιπατητική και ποδηλατική διαδρομή.

"Θέλουμε αυτά τα 40 χιλιόμετρα όπως είναι σήμερα η περιοχή από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής", είπε σχηματικά ο κ. Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ουσιαστικά μια ζώνη "την οποία θα απολαμβάνουν η κοινωνία, οι πολίτες και οι επισκέπτες και στην οποία θα μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικές δραστηριότητες για τον Δήμο Θεσσαλονίκης".

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιεί εξειδικευμένη ενημέρωση και στους επτά Δήμους που έχουν εκτάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ενοποίηση, ανάπλαση και ανάδειξη της παράκτιας ζώνης των 40 χλμ. από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

"Επιλέξαμε η διαβούλευση να μη γίνει αθόρυβα και σιωπηλά, αλλά να γίνει και με τη δική μας εμπλοκή στα Δημοτικά Συμβούλια", υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι στόχος είναι, όταν το σχέδιο φτάσει στο στάδιο της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, να πρόκειται επί της ουσίας για μια "μελέτη έτοιμη, συζητημένη και συμφωνημένη".

Ως ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά πρότζεκτ της νέας εποχής προσδιόρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του παραλιακού μετώπου.

Αναφερόμενος στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για έναν στόχο οραματικό, μεγαλεπήβολο αλλά συγχρόνως και απαιτητικό, τονίζοντας ότι το πρότζεκτ αυτό "είναι ικανό να μετασχηματίσει τη Θεσσαλονίκη σε μια περιοχή, όπου η γεωγραφία, η φύση και η ιστορία μετατρέπονται σε ένα τεράστιο αξιοποιήσιμο πλεονέκτημα".

"Με αυτό το έργο μπορούμε να ξανασυστηθούμε στον κόσμο ως ένα αστικό πολεοδομικό συγκρότημα με φιλοδοξίες, δυνατότητες, αυξημένο βιοτικό επίπεδο και να κοιτάξουμε στα μάτια περιοχές υπόδειγμα αστικής ανάπτυξης", πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας ότι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε η περιοχή να εξυγιανθεί και να αξιοποιήσει πλήρως το ομορφότερο και ελκυστικότερο κομμάτι της, που είναι το θαλάσσιο μέτωπο.

Από το συνολικό μήκος των 40 χλμ, το οποίο καλύπτει η παράκτια ζώνη από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, στον Δήμο Θεσσαλονίκης βρίσκεται ένα τμήμα περίπου εννέα χιλιομέτρων από τους Λαχανόκηπους μέχρι τα όρια με τον Δήμο Καλαμαριάς στο ύψος του Κελλάριου Όρμου.