Skip to main content

Το σχέδιο Τσίπρα με 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης - «Νέα Κοινωνική Συμφωνία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε το οικονομικό σχέδιο του κόμματος με τα 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Το οικονομικό σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης, προκειμένου «η πατρίδα να βρει ξανά τον βηματισμό της στο μέλλον» παρουσίασε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα μέτρα ως «σχέδιο ριζοσπαστικού ρεαλισμού, βασισμένο στις ανάγκες των Ελλήνων και τις απαιτήσεις της εποχής μας» και το οποίο «είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί αύριο το πρωί».

Αναλυτικά, όπως είπε ο κ. Τσίπρας:

Μέτρο πρώτο: Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις, «για να οχυρώσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία» σχολίασε.

Μέτρο δεύτερο: Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, «για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα στοιβαγμένα σε τάξεις των 26-27 ατόμων».

Μέτρο τρίτο: Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση.

Η πρότασή μας, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

Μέτρο τέταρτο: Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση.

«400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί» αναφέρει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο του κόμματος να τονίζει πως  «το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους».

Μέτρο Πέμπτο: Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις

«Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανα επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Μέτρο έκτο: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

Μέτρο έβδομο: Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση. «Διότι», όπως είπε ο κ. Τσίπρας» για την πλειοψηφία των μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης η ελάφρυνση από το βάρος του ενοικίου. Με την πρότασή μας ωφελούνται οι επιχειρήσεις αυτές αλλά δεν βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων».

Μέτρο όγδοο: Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. «Ένα μέτρο» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα».

Μέτρο ένατο: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000€ έως 65.000€.

«Προφανώς στο δικό μας σχέδιο η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχωρά σε αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς παλιών εποχών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μέτρο δέκατο: Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, «ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι».

Μέτρο ενδέκατο: Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

«Ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών» είπε.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει ακόμα μια δεκαετία στα χέρια αυτών που τη χρεοκόπησαν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «γνωρίζουμε πολύ καλά τις μεγάλες δυσκολίες. Όμως πιστεύουμε βαθιά στις ικανότητες και τη δημιουργικότητα αυτού του λαού».

Παράλληλα, τόνισε πως «η Χώρα χρειάζεται μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία: Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες τη νέα γενιά». Όπως είπε χρειάζεται «μια Συμφωνία που περιλαμβάνει:

Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Την επαναρρύθμιση της εργασίας.
Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά.
Μια αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον.
Και βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας».