Skip to main content

Σχέδιο «αντι-Όμικρον» για μετά τις γιορτές: Στο τραπέζι τηλεργασία και ωράρια στην εστίαση

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά ατο υπουργικό συμβούλιο για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση τις πρώτες εβδομάδες του 2022.

Την ώρα που το ενδιαφέρον επιστημόνων και κυβέρνησης επικεντρώνεται στη διαχείριση της πανδημίας την εορταστική περίοδο, όπου προμετωπίδα θα είναι τα δωρεάν self test, ένα φάσμα νέων μέτρων παραμένει ανοιχτό μετά την παρέλευση των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που παρουσίασε ένα σχέδιο δύο φάσεων στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση τις πρώτες εβδομάδες του 2022.

«Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον

Την ίδια ώρα ο ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λύτρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Όμικρον και τη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «η παραλλαγή "Δέλτα" χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την "Αλφα". Η "Ομικρον" φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη "Δέλτα"».

Ο καθηγητής τονίζει ότι «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι το σενάριο ενός νέου Lockdown είναι υπαρκτό, λέγοντας πως η Όμικρον θα κυριαρχήσει στη χώρα από την Πρωτοχρονιά και μετά.