Skip to main content

Το σχέδιο Ζέρβα, το 3μηνο των «ακυρώσεων» και το countdown της 4ετίας

Η διοίκηση ενός δήμου πρέπει να ανοίγει μέτωπα αλλά πρέπει και να ακούει την κριτική προσαρμόζοντας κάθε παρέμβασή της στη γενικότερη εικόνα της πόλης

Η τακτική του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με τις υποδομές της πόλης ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως, όμως είναι φανερό ότι ο ίδιος δεν θα μετρηθεί τώρα, αλλά σε τέσσερα χρόνια.

Εφόσον υπάρχει συγκροτημένο συνολικό σχέδιο για την πόλη και οι σημερινές παρεμβάσεις, που προκαλούν μεγάλη συζήτηση και πολλή κριτική, εντάσσονται σε αυτό, δεν είναι δυνατό να το γνωρίζουμε τώρα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα το γνωρίζουμε στο τέλος της θητείας του, όταν και θα τον κρίνουμε επί πραγματικών δεδομένων.

Ο κ. Ζέρβας φαίνεται να θέλει να ξεμπερδέψει αυτό το πρώτο διάστημα της θητείας του με (κατά τη δική του άποψη) κακώς κείμενα της προηγούμενης διοίκησης. Ως προς αυτό είναι άλλωστε και ο ίδιος τίμιος και συνεπής σε αυτά που πρεσβεύει και έχει διακηρύξει δημοσίως εδώ και αρκετά χρόνια, όταν έφυγε από τη διοίκηση Μπουτάρη και χάραξε τη δική του πορεία.

Δεν μπορεί να κακίσει κάποιος τον δήμαρχο για τη συνεπή στάση του στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου του μετρό. Υποστήριζε τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων από τότε που ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της «Αττικό Μετρό ΑΕ».

Δεν μπορεί κάποιος να τον μεμφθεί για τη στάση του στο θέμα της πλατείας Ελευθερίας, επειδή είχε διαφορετική άποψη από τότε που δρομολογήθηκε η ανάπλαση.

Δεν μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει επειδή καταργεί το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Ε' Δημοτικό Διαμέρισμα και γιατί θέλει ουσιαστικά ένα άλλο σύστημα και εκεί που ήδη λειτουργεί το σημερινό, επειδή τα ίδια έλεγε και παλιότερα.

Δεν άλλαξε στάση ο κ. Ζέρβας. Και οι Θεσσαλονικείς πρέπει να καταλάβουν ότι αυτόν επέλεξε για δήμαρχο η πλειοψηφία τους και να συνειδητοποιήσουν ότι κάποια στιγμή εκείνοι που εκλέγονται υπάρχει πιθανότητα να κάνουν αυτά που διακηρύσσουν.

Δεν θέλω να δικαιολογήσω την πρακτική της διοίκησης, ούτε να στηρίξω τη δημοτική αρχή και τον κ. Ζέρβα και τα πεπραγμένα του. Στόχος μου όμως είναι να βάλω συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην πόλη και θα χαρακτηρίσουν την πορεία τους στην τετραετία και ακόμη παραπέρα.

Και κυρίως εφιστώ την προσοχή στη σημερινή διοίκηση του δήμου, διότι αν όλες οι σημερινές ακυρώσεις, ξηλώματα και παγώματα έργων, δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό, και γίνονται για άλλους λόγους, τότε η τετραετία δεν είναι τόσο μακριά όσο φαντάζει. Δεδομένου ότι το να γκρεμίσεις είναι το εύκολο και το να φτιάξεις είναι το δύσκολο, η διοίκηση και ο κ. Ζέρβας κινδυνεύουν να μείνουν στο τέλος της τετραετίας με πολλά ανοιχτά μέτωπα, πολλά γκρέμια και μηδενικό έργο. Αυτός ο κύκλος του μηδενικού έργου, μπορεί να βολεύει ή να βόλευε το πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό επί χρόνια, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να ζει στο... παραμύθι, που χτίζει καριέρες.

Ακύρωση της ανάπλασης της Αγίας Σοφίας, χωρίς άλλο σχέδιο; Πρόβλημα. «Πάγωμα» της πλατείας Ελευθερίας, με άδηλο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και παραμένουσες λαμαρίνες; Πρόβλημα. Πέταμα του ΣΒΑΚ στα σκουπίδια χωρίς νέο ΣΒΑΚ; Πρόβλημα. Κατάργηση του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Ε' Δημοτικό Διαμέρισμα και επιστροφή στην παλιά τραγική κατάσταση; Πρόβλημα. Ξήλωμα στα πασαλάκια, χωρίς εναλλακτική; Πρόβλημα.

Αυτά είναι λίγα παραδείγματα του πρώτου τριμήνου πράξεων της νέας διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, που έχουν επιπτώσεις και αν δεν συνοδεύονται από εναλλακτικές λύσεις και έργα που θα υποκαταστήσουν τα ακυρωθέντα και θα λύνουν καλύτερα τα προβλήματα της καθημερινότητας στην πόλη, μπορούν να αποδειχτούν εφιάλτες για τη διοίκηση Ζέρβα.

Χρειάζεται να αναληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες όπως το εξαιρετικό παράδειγμα της Δωδεκανήσου όπου ο δήμαρχος το πήρε... πατριωτικά και κατάφερε σε μια νύχτα να αλλάξει την εικόνα σε ένα από τα πλέον κομβικά σημεία για την κυκλοφοριακή ροή όλης της πόλης.

Το τεχνικό πρόγραμμα που κατέθεσε η διοίκηση του δήμου για το 2020 έχει δώσει μια εικόνα νέων έργων και παρεμβάσεων στη ζωή της πόλης, που δίνουν και μια νότα αισιοδοξίας για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, τα νέα έργα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτούν χρόνο και γι' αυτό επιμένω ότι το σχέδιο Ζέρβα (αν υπάρχει και όποιο υπάρχει) μπορεί να υποθηκευτεί χρονικά. Η τετραετία μπορεί να μην αρκεί... Ειδικά αν δεν έχεις να δώσεις στους πολίτες απτό αποτέλεσμα και τα προβλήματα συνεχίσουν να παραμένουν τόσο έντονα όσο σήμερα. Δεν εξετάζω καν ενδεχόμενη επιδείνωση είτε για λόγους αστοχίας, είτε για άλλους... Δεν κυλούν όλα όπως τα υπολογίζουμε πάντα.

Η διοίκηση ενός δήμου πρέπει και να ανοίγει μέτωπα και να συγκρούεται και φυσικά να κάνει ό,τι θεωρεί σωστό, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πολλά... γκρεμίσματα. Πρέπει όμως να ακούει και την κριτική και να προσαρμόζει κάθε παρέμβασή της στη γενικότερη εικόνα της πόλης, η οποία είναι αδιαπραγμάτευτο ότι οφείλει διαρκώς να βαίνει βελτιούμενη.

Λίγο πρόωρες οι επισημάνσεις, αλλά κι αυτοί μπήκαν με... φόρα. Γι' αυτό και οι πολίτες πρέπει να δείξουν υπομονή και -αυτό που ονομάζουμε- ανοχή γι' αυτό το πρώτο διάστημα και η διοίκηση όμως πρέπει να αρχίσει να δείχνει δείγματα παρεμβάσεων που βελτιώνουν τη ζωή στην πόλη.