Skip to main content

Το σκληρό τετ α τετ με τον καρκίνο του μαστού - Πώς ένα τατουάζ σού αλλάζει τη ζωή

Μία tattoo artist από την Αθήνα ζωγραφίζει θηλές σε γυναίκες που πάλεψαν και νίκησαν τον καρκίνο - Tη δική της εμπειρία μοιράζεται η Μαρία Σατραζέμη

Φθάνει στο τέλος του ο ροζ μήνας, ο Οκτώβριος, που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Ο μήνας που μας υπενθυμίζει πως ο καρκίνος είναι εδώ και μας καλεί να αναμετρηθούμε με τις δυνάμεις και τα όριά μας. Κυρίως, όμως, μας θυμίζει πως η ζωή μετά από αυτή τη μάχη είναι η πιο απαιτητική πρόκληση.

Αυτήν την πρόκληση περιγράφει στη Voria.gr η Μαρία Σατραζέμη που λίγο πριν τα 30 της κλήθηκε να έρθει αντιμέτωπη με καρκίνο και στους δύο μαστούς. Σήμερα, στα 43 της, χαμογελάει και στην ερώτηση για το πώς είσαι σήμερα απαντάει «είμαι πολύ καλά» - και αυτό αποδεικνύει πολλά.

Η κ. Σατραζέμη παρά τον μακροχρόνιο αγώνα που είχε να αντιμετωπίσει, με τις μαστεκτομές, τις εγχειρήσεις αποκατάστασης και τις θεραπείες, μία ήταν η στιγμή που δήλωσε πως ένιωσε ξανά γυναίκα: όταν μία tattoo artist από την Αθήνα της έδωσε το εισιτήριο για την επιστροφή στη δικιά της κανονικότητα, ζωγραφίζοντας τη θηλή της και την περιοχή γύρω από αυτήν.

«Μετά τη Ρεβέκκα ένιωσα και πάλι γυναίκα, όσο υπερβολικό και να ακούγεται οι γυναίκες που το πέρασαν θα καταλάβουν», σημειώνει η ίδια, αναφέροντας πως «είναι τόσο μεγάλη η κατάργηση της θηλυκότητας που βιώνει μία γυναίκα που πέρασε καρκίνο του μαστού που όταν δεις ξανά το στήθος σου όπως πριν, λες ότι επιτέλους τελείωσε».

Η Μαρία Σατραζέμη εξηγεί πως επειδή το στήθος είναι το πιο σημαντικό μέσο έκφρασης της θηλυκότητας, το να μην είναι όπως το θυμάσαι στοιχίζει πολύ.

Η ίδια σήμερα έχει κάνει δύο μεταπτυχιακά, ασχολείται με την επικοινωνία, γράφει σε μπλογκ και εργάζεται στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου ασχολείται με την πολιτική επικοινωνία. «Λέω ότι είμαι καλά κάθε μέρα εδώ από τα 30 μου. Για μένα αυτό ήταν το 90% της προσπάθειας».

Η πρωτεργάτρια της προσπάθειας

Δημιουργός όλων αυτών, μία γυναίκα tattoo artist από την Αθήνα που κατάφερε πριν έξι χρόνια να κάνει μία άλλη γυναίκα, τη φίλη της, να νιώσει ξανά ο εαυτός της με ένα μόνο τατουάζ. Και περνώντας τα χρόνια που ζωγράφιζε θηλές έφτασε φέτος να διοργανώνει μόνη της το 2ο Ευρωπαϊκό Οnline Συνέδριο Medical Tattoo, έναν φόρο τιμής στις γυναίκες που έδωσαν μάχη ή μάχονται με τον καρκίνο του μαστού. Έφτασε, επίσης, μία ημέρα μετά να διοργανώσει μία ολόκληρη δράση δωρεάν αναδόμησης θηλής, παροχής περούκας και χτυπήματος μόνιμου τατουάζ φρυδιών για τις γυναίκες που πριν ή μετά τη χημειοθεραπεία στερούνται χαρακτηριστικών που τις κάνουν να ξεχωρίζουν.

Ο λόγος για τη Ρεβέκκα Γιαννοπούλου, την tattoo artist που μετατρέπει σημάδια πολέμου σε σύμβολα ειρήνης, όπως λέει χαρακτηριστικά.



Η κ. Γιαννοπούλου έχει αναλάβει αυτήν τη δράση μετά από μία εμπειρία που, όπως τονίζει, τη συγκλόνισε. Η ίδια εξηγεί στη Voria.gr πως όταν κλήθηκε να ζωγραφίσει τη θηλή μιας φίλης της που έπασχε από καρκίνο του μαστού συνειδητοποίησε τι αλλαγή μπορεί να επιφέρει στην ψυχολογία της γυναίκας που μέχρι πρότινος πάλευε για τη ζωή της κάθε ημέρα ένα απλό τατουάζ. «Η φίλη μου κοιτάχτηκε στον καθρέφτη και μετά από μία σιωπή ορισμένων λεπτών που είπε πως ένιωθε και πάλι ολόκληρη», τονίζει η ίδια. «Είναι συγκλονιστικό το συναίσθημα που ένιωσα και έτσι κατάλαβα πως το να χτυπάς tattoo από το να χτυπάς medical tattoo είναι μία λέξη διαφορά, απαιτεί όμως κάτι πολύ σημαντικό, την ενσυναίσθηση», σημειώνει η κ. Γιαννοπούλου.



Η δράση κορυφώνεται τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στο κατάστημά της στη Γλυφάδα, στην Αθήνα όταν η ίδια, η ομάδα της και οι υπόλοιποι εθελοντές θα βρίσκονται εκεί για να ζωγραφίσουν δωρεάν θηλές σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, θα κάνουν τατουάζ στα φρύδια και θα δίνουν περούκες σε γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν να ζουν ξανά.

«Είναι συγκλονιστική η ανάγκη που έχει ο κόσμος να προσφέρει. Επειδή διοργανώνω όλη τη δράση με δικά μου έξοδα, θέλησα να βρω άτομα θα μοιράζονται την ίδια τρέλα με εμένα, την αγάπη του "προσφέρειν". Έτσι και έγινε», σημειώνει η ίδια, τονίζοντας πως υπάρχει μία ανταπόκριση ακόμα από άτομα που δεν έχουν κάτι να αποδείξουν σε κανέναν.

Αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί να νιώσει έτοιμη η κάθε γυναίκα να γδυθεί μπροστά σε έναν ή μία ξένη προκειμένου να της γεμίσει με χρώμα τη θηλή της, η κ. Γιαννοπούλου έχει μία ενδιαφέρουσα άποψη να εκφράσει. «Η γυναίκα που έχει περάσει καρκίνο έχει συνηθίσει να μπαίνει σε δωμάτια και οι γιατροί να της ζητούν να γδυθεί μπροστά σε έναν λευκό τοίχο για να δουν την εξέλιξη της νόσου. Αυτό σημαίνει πως έχει γίνει μία συνήθεια, μία λούπα. Εμείς προσπαθούμε να το αλλάξουμε αυτό, να την κάνουμε να γδυθεί όχι από συνήθεια αλλά από την ελπίδα για να απελευθερωθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για την κ. Γιαννοπούλου η διαδικασία επιλογής συνεργατών είναι μία άκρως σημαντική υπόθεση. «Η ζωγραφιά της θηλής είναι το 10% του έργου που καλούμαστε να παραδώσουμε. Ο ρόλος μας είναι με τη γυναίκα που μας εμπιστεύεται να μιλήσουμε για ανούσια πράγματα όπως το χρώμα ενός φορέματος ή των νυχιών μας. Να ξανά μιλήσουμε σαν κορίτσια που θέλουν να έλκουν, να παίξουν, να δώσουν αυτή την πολύχρωμη νότα στη ζωή των άλλων», αναφέρει η ίδια, εξηγώντας πως με αυτά ακριβώς τα κριτήρια επιλέγει και τους ανθρώπους που θα την συνοδεύσουν σε αυτό το έργο.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί και στα Ιωάννινα τέλος του Νοέμβρη, και συγκεκριμένα στις 28 του μηνός. «Όλοι και όλες θα είμαστε εκεί για να μετατρέψουμε μαζί αυτά τα σημάδια σε κάτι φυσικό και όμορφο. Του χρόνου θα φθάσουμε στην Αλεξανδρούπολη και επιθυμούμε να έρθουμε και στη Θεσσαλονίκη, αν βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες», τονίζει.

Το όνομα της εκδήλωσης το έβγαλε το κορίτσι το οποίο ήταν δίπλα της και το πέρασε λέγοντας πως θέλει να γιορτάζει την κάθε μέρα ακόμα και τις ουλές της. Έτσι και προέκυψε και το όνομα «Celebrate Your Scars».

Να σημειωθεί ότι αύριο, 24 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί διαδικτυακά το 2ο Ευρωπαϊκό Οnline Συνέδριο Medical Tattoo στο οποίο ογκολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί, tattoo artists, βελονιστές, χειροπράκτες, influence coaches, ενεργειακοί θεραπευτές και επαγγελματίες του μόνιμου μακιγιάζ θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε το τατουάζ, την πρόληψη και τη θεραπεία.

Το φετινό συνέδριο θα καταπιαστεί και με ένα μείζον θέμα: τις σεξουαλικές επαφές μετά τον καρκίνο του μαστού. «Είναι τρομερά σημαντικό να μπορεί η γυναίκα να ξέρει πως μπορεί να νιώσει ξανά τη σεξουαλική επιθυμία», σημειώνει η κ. Γιαννοπούλου δηλώνοντας ανυπομόνη για το συγκεκριμένο μέρος όπου ψυχοθεραπευτές και σεξολόγοι καλούνται να σχολιάσουν και να δώσουν συμβουλές για την επανεκκίνηση της σεξουαλικής ζωής μετά τον καρκίνο.