Skip to main content

Το SKODA VISION RS, το επόμενο Rapid ή το αντι-Golf ;

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης εξασφαλίζει στο SKODA VISION RS πολύ υψηλά δυναμικά χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με οικονομία και χαμηλούς ρύπους

του Νίκου Χριστόπουλου

Η SKODA αποκαλύπτει στο εφετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το VISION RS, τον προπομπό ενός μελλοντικού σπορ κόμπακτ μοντέλου και ταυτόχρονα το επόμενο στάδιο εξέλιξης της σειράς RS. Αποτίοντας φόρο τιμής στην ιστορία των 117 ετών της SKODA στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, τα μελλοντικά RS θα είναι πιο σπορ και θα γεννούν ακόμα πιο έντονα συναισθήματα. Ταυτόχρονα θα είναι ακόμα πιο κοντά στη βιώσιμη ανάπτυξη χάρη στα φυτικής προέλευσης υλικά και στον εξηλεκτρισμό των κινητήριων συστημάτων. Επιπλέον, το SKODA VISION RS δίνει μια εικόνα του μελλοντικού μοντέλου της SKODA στη δημοφιλή μικρομεσαία κατηγορία.

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης εξασφαλίζει στο SKODA VISION RS πολύ υψηλά δυναμικά χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με οικονομία και χαμηλούς ρύπους. Η plug-in τεχνολογία κίνησής του συνδυάζει έναν κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων και 110 kW (150 PS) με έναν ηλεκτρικό κινητήρα 75 kW, με αποτέλεσμα η συνολική απόδοση να είναι 180 kW (245 PS). Οι εκπομπές CO2 των μόλις 33 g/km υπογραμμίζουν τον «πράσινο» χαρακτήρα του μοντέλου. Παράλληλα, το SKODA VISION RS μπορεί να κινηθεί καθαρά ηλεκτρικά και ως εκ τούτου χωρίς την εκπομπή ρύπων κάποιου είδους για απόσταση έως και 70 χιλιόμετρα.

«Με το SKODA VISION RS προχωράμε στο επόμενο βήμα της σχεδιαστικής εξέλιξης των μοντέλων RS. Με τις καθαρές γραμμές και τις έντονες ακμές του αποπνέει ισχύ και δυναμισμό, στοιχεία που ενισχύονται από το εμφανώς αεροδυναμικό αμάξωμα και τα στοιχεία από ανθρακονήματα. Το εσωτερικό του απεικονίζει την επιτυχημένη ιστορία της SKODA στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Χάρη στη διαισθητικές λειτουργίες του ο οδηγός μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό: στην οδήγηση» - Oliver Stefani, επικεφαλής του Design της SKODA (Head of Design).

Η plug-in υβριδική μονάδα κίνησης του SKODA VISION RS μεταδίδει την ισχύ μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου DSG 6 σχέσεων. Το πρωτότυπο μπορεί να επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 7,1 δευτερόλεπτα και η τελική του ταχύτητα ανέρχεται στα 210 χλμ./ώρα. Ταυτόχρονα, το SKODA VISION RS επιταχύνει από τα 80 στα 120 χλμ./ώρα σε 8,9 δευτερόλεπτα.

Το αμάξωμα του SKODA VISION RS συνδυάζει δυναμικά και σπορ χαρακτηριστικά, στοιχεία από ανθρακόνημα καθώς και εξαιρετική αεροδυναμική σχεδίαση με αρμονικές γραμμές. Αποτελεί την πρώτη ένδειξη της μελλοντικής σχεδιαστικής γλώσσας των σπορ μοντέλων της SKODA. Οι δυναμικές εντυπώσεις συνεχίζονται και στο εσωτερικό, με τον ακριβή όσο και minimal σχεδιασμό του. Με τη μεγάλη κεντρική οθόνη, τα σπορ καθίσματα, τις χαρακτηριστικές έγχρωμες πινελιές καθώς και τις λεπτομέρειες είτε από ανθρακόνημα είτε από κρύσταλλο, είναι εμφανές πως η γλώσσα σχεδίασης  του SKODA VISION RS έχει εξελιχθεί σε κάθε της λεπτομέρεια από αυτήν του SKODA VISION X.  

Από κάθε γωνία του το SKODA VISION RS κάνει σαφή το μοναδικό του χαρακτήρα αλλά και την  ολοκαίνουργια μορφή του DNA των μοντέλων RS. Το έντονα ανάγλυφο και διαμορφωμένο με ιδιαίτερη ακρίβεια καπό ενσωματώνει ένα φωτιζόμενο λογότυπο της SKODA από κρύσταλλο. Φωτιζόμενες είναι και οι μαύρες, γυαλισμένες γρίλιες της μάσκας, που δημιουργούν ένα χαρακτηριστικό σχήμα που είναι επίσης καινούργιο για την οικογένεια των RS. Ανθρακόνημα χρησιμοποιείται και στις πλευρικές εξαγωγές αέρα, που βελτιώνουν και την αεροδυναμική, καθώς και στις εισαγωγές αέρα και στο εμπρός σπόιλερ, που ενισχύουν και το σχήμα της μάσκας. Σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά φώτα ημέρας, οι προβολείς, οι οποίοι αποτελούνται από τέσσερα κρύσταλλα, δείχνουν σαν να εστιάζουν στο δρόμο. Μαζί με τους προβολείς ομίχλης εξασφαλίζουν στο αυτοκίνητο έναν ιδιαίτερα σπορ χαρακτήρα.

Η ψηφιοποίηση και η διασύνδεση είναι δύο ιδιαίτερα σημαντικοί άξονες της στρατηγικής της SKODA για το 2025. Το SKODA VISION RS συμβολίζει το επόμενο βήμα προς το ψηφιακό μέλλον, όπου οι οδηγοί και τα οχήματα θα είναι συνεχώς online και θα επικοινωνούν ο ένας με τον άλλο μέσω του Internet. Έτσι το Amazon Alexa Voice Service είναι πλέον ενταγμένο στο SKODA Connect.

Η κεντρική οθόνη του ταμπλό αποτελεί βασικό στοιχείο του εσωτερικού. Από αυτήν ελέγχονται διάφορες παράμετροι του αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα η επιλογή ενός από τα τρία προγράμματα οδήγησης, καθώς και η μεγάλη γκάμα των επιλογών διασύνδεσης και infotainment. Ακριβώς όπως και στο SKODA VISION X έτσι και εδώ η υψηλής ανάλυσης, έγχρωμη οθόνη αφής μπορεί να μετακινηθεί προς τα πάνω με το πάτημα ενός μπουτόν και να αποκαλύψει μια βάση σύνδεσης και φόρτισης για smartphone η οποία δημιουργεί και μια σύνδεση με το Internet. Αυτό σημαίνει πως το SKODA VISION RS είναι συνεχώς online και επιτρέπει την πρόσβαση στις υπηρεσίες του SKODA Connect mobile online. Αυτές είναι διαχωρισμένες στις Infotainment Online, Care Connect και Emergency Call. Το Infotainment Online περιλαμβάνει online πληροφορίες για την κίνηση και το Care Connect μεταξύ άλλων το Proactive Service, που δημιουργεί, όταν χρειάζεται, σύνδεση με την εξυπηρέτηση πελατών ή το συνεργείο. Το Emergency Call (Κλήση Έκτακτης Ανάγκης) μπορεί να ενεργοποιηθεί και χειροκίνητα, ενώ θα καλέσει αυτόματα για βοήθεια αν ενεργοποιηθούν οι αερόσακοι ή οι προεντατήρες των ζωνών ασφαλείας.  

Σε συνεργασία με το GOnews