Skip to main content

Το ΣτΕ άνοιξε τον δρόμο για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά

Εκδόθηκε η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την προσφυγή των υποψήφιων αναδόχων - Οι ενέργειες του δήμου για να προχωρήσει το έργο

Μια ανάσα πριν την έναρξη των εργασιών βρίσκεται πλέον η μεγάλη ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, ενός εμβληματικού έργου που θα αλλάξει την εικόνα της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το προηγούμενο διάστημα εκδόθηκε η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την προσφυγή των υποψήφιων αναδόχων που διεκδικούσαν το έργο. Μένει μόνο να ολοκληρωθεί ένα τελευταίο στάδιο για να πάρουν μπρος τα μηχανήματα στον χώρο του πρώην στρατοπέδου.

Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει την εταιρεία Δυναμική Έργων Τεχνική Ανάπτυξη ΑΤΕΒΕ για να αναλάβει το έργο μετατροπής του στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο.

Μετά την έκδοση της απόφασης από το ΣτΕ ο δήμος Παύλου Μελά ξεκίνησε το επόμενο στάδιο ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και κάλεσε τον ανάδοχο να καταθέσει για έλεγχο τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το στάδιο, η δεύτερη εταιρεία που διεκδικούσε το έργο έχει το δικαίωμα ένστασης επί των δικαιολογητικών που καταθέτει η Δυναμική Έργων Τεχνική Ανάπτυξη ΑΤΕΒΕ.

«Αν τελειώσει και αυτό το στάδιο θα έχουμε οριστικά τον ανάδοχο και θα μπορέσει να ξεκινήσει το έργο», δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την έναρξη των εργασιών.

Ο κ. Δεμουρτζίδης εκτιμά ότι οι διαδικασίες είναι δυνατό να ολοκληρωθούν αρχές Ιουνίου και να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, προκειμένου εντός του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου να προχωρήσει η υλοποίηση της Α΄ φάσης του έργου, η χρηματοδότηση του οποίου είναι εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία.

Η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου

Κατά την πρώτη φάση της ανάπλασης στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά προβλέπονται παρεμβάσεις σε υποδομές, ηλεκτροφωτισμό, εξοπλισμό για τους πολίτες, κατεδαφίσεις κτηρίων, αποκατάσταση πρασίνου, καθώς και δημιουργία τριών αναψυκτηρίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την μέρα έναρξής τους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις μελέτες θα πραγματοποιηθούν οι βασικές υποδομές παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Θα κατεδαφιστούν όσα κτίσματα είναι ερείπια και επικίνδυνα για τους πολίτες.

Θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ο δενδρόκηπος, όπου προβλέπεται η φύτευση χιλιάδων δέντρων και θάμνων.

Διαβάστε: Σε πορεία υλοποίησης το Μητροπολιτικό Πάρκο - Οι μουσειακοί χώροι

Σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια - παρασκευαστήρια, καθώς και σε διάφορα σημεία της έκτασης θα τοποθετηθεί εξοπλισμός για τους πολίτες, όπως καθιστικά. Κατά τις εργασίες της πρώτης φάσης θα γίνει η οριοθέτηση του χώρου και η περίφραξη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν έξι πύλες εισόδου - εξόδου για τους πεζούς ενώ το πάρκο θα είναι ανοιχτό με βάση κάποιο ωράριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, στην πρώτη φάση της ανάπλασης προβλέπεται και η αποκατάσταση του του εμβληματικότερου κτίσματος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτηρίου Α2, εμβαδού 3.353,14 τ.μ, στο οποίο θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο.

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τη διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων

Ο δήμος Παύλου Μελά έχει προκηρύξει ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για τη διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Συνολικά η περιοχή παρέμβασης, αφορά έκταση του πάρκου επιφάνειας 62.061 τ.μ. και εντοπίζονται γεωγραφικά ως ακολούθως:

Περιοχή 1 «Η Μνήμη», επισημαίνεται από την εμφατική παρουσία των δύο ιστορικών κτηρίων στρατωνισμού Α1 και Α2 του πρώην στρατοπέδου, η οποία πλαισιώνεται από αυτά, 43.061 τ.μ.
Περιοχή 2 «Τo Θέαμα», βόρειο τμήμα του πάρκου δίπλα στο αλσύλλιο, 7.500 τ.μ.
Περιοχή 3 «Η Περιπέτεια», νοτιοανατολικό άκρο του πάρκου κοντά στην οδό Δαβάκη, 11.500 τ.μ.

Διαβάστε επίσης: Μνήμη, Θέαμα, Περιπέτεια: Διαγωνισμός για τους ελεύθερους χώρους στο Παύλου Μελά