Skip to main content

Το ταξίδι της Ελισάβετ στην Ελλάδα πριν στεφθεί βασίλισσα - Γιατί δεν την επισκέφτηκε ξανά

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήρθε στην Ελλάδα το 1950 σε ηλικία 24 ετών μαζί με τον σύζυγο της Φίλιππο και έκτοτε δεν την επισκέφτηκε ποτέ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο της Βρετανίας το 1952 και παρέμεινε μέχρι τον θάνατο της το 2022, αλλά ποτέ δεν επισκέφθηκε την Ελλάδα ως μονάρχης, όπως έπραξαν δεκάδες άλλες χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το BBC στην χώρα μας είχε έρθει μόνο μία φορά, δύο χρόνια πριν αναλάβει επίσημα καθήκοντα ως μονάρχης και από τότε δεν ξαναήρθε, σε αντίθεση με τον γιο της Κάρολο, που έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, η βασίλισσα Ελισάβετ ήρθε στην Ελλάδα το 1950 σε ηλικία 24 ετών, μαζί με τον σύζυγο της Φίλιππο, ο οποίος έχει ελληνικές ρίζες. Η Ελισάβετ επισκέφτηκε τη χώρα μετά από πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης.

Με πλοίο του Βρετανικού πολεμικού ναυτικού έφτασε στο Φάληρο στις 6 Δεκεμβρίου του 1950, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα να επικρατεί πανικός, καθώς μόλις είχε λήξει ο εμφύλιος και τα αισθήματα του λαού για την Βρετανία δεν ήταν τα καλύτερα.

Το βίντεο του BBC

Η τότε πριγκίπισσα και ο σύζυγος της επιβιβάστηκαν σε ανοιχτή λιμουζίνα και οδηγήθηκαν στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι και έμειναν στην Αθήνα για μία εβδομάδα.

Η πρώτη τους βόλτα στην Αθήνα έγινε συνοδεία έφιππων αξιωματικών. Στον δρόμο οι ευγενικοί Αθηναίοι τους καλωσόρισαν, ενώ ο Φίλιππος ανέλαβε χρέη μεταφραστή προς τη σύζυγο του.

Η Ελισάβετ επισκέφτηκε τη Βουλή των Ελλήνων και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια πήγαν στην Ακρόπολη και επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους μετά τον αρραβώνα τους.

Η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε όμορφα στην Ελλάδα, αλλά μόλις έγινε επίσημα μονάρχης, δεν ήρθε επισκέφτηκε ξανά τη χώρα μας, και αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Οι λόγοι που δεν επισκέφτηκε ξανά την Ελλάδα η βασίλισσα Ελισάβετ

Ο ελληνικός λαός για αρκετά χρόνια δεν έτρεφε τα καλύτερα συναισθήματα για την Βρετανία, ειδικά κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Επίσης ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος είχε εξοριστεί από την χώρα όταν ήταν βρέφος, αφού ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας που διέταξε την πορεία του ελληνικού στρατού στα βάθη της Άγκυρας, με αποτέλεσμα την Μικρασιατική καταστροφή. Τότε, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως μετά από παρέμβαση της Βρετανίας, εξορίστηκε μαζί με την οικογένεια του. Ο τρίτος λόγος είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε η Βρετανία στην ανεξαρτησία της Κύπρου και τα φρικτά βασανιστήρια που έγιναν σε Κύπριους αγωνιστές.

Η επιστροφή της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ελλάδα δεν υλοποιήθηκε ποτέ, κυρίως από την στιγμή που δεν ήθελε ο σύζυγος της, για τον οποίο έτρεφε «παθολογική αγάπη», όπως έχουν αναφέρει βασιλικοί κύκλοι ανά τα χρόνια.