Skip to main content

Το θρυλικό «ΠΣ 57» της Πυροσβεστικής στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

Ο αρχιπυροσβέστης Λεωνίδας Κυνηγόπουλος μιλά στη Voria.gr για τη δράση και η ιστορία του θρυλικού «ΠΣ 57» της Πυροσβεστικής.

Βγαλμένο από μια μακρινή αλλοτινή εποχή, από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και με ιστορία δεκαετιών και χιλιομέτρων, το όχημα – αντίκα με την θρυλική πινακίδα «ΠΣ 57», της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και φιγουράρει στον αύλειο χώρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου με την Πυροσβεστική.

Η κομψότητά του μαγνητίζει το βλέμμα, το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των οχημάτων της πυροσβεστικής εντυπωσιάζει, τα ξύλινα μέρη του μοναδικά, το εσωτερικό του σαν κάψουλα επιστροφής στο χρόνο.

«Ήταν το μακρινό 1939 όταν η Ελλάδα, επί Κυβέρνησης Μεταξά, και η πυροσβεστική υπηρεσία προχώρησε στην πρώτη οργανωμένη παραγγελία 44 οχημάτων διαφόρων τύπων μάρκας της εταιρείας "Magirus" η οποία έδρευε στην πόλη Un της Γερμανίας, η οποία τότε ήταν υπό την ηγεσία του Τρίτου Ράιχ» αναφέρει στη Voria.gr ο αρχιπυροσβέστης Λεωνίδας Κυνηγόπουλος, ένας εκ των 3 μάχιμων πυροσβεστών που αναπαλαίωσαν «ΠΣ 57».

«Μεταξύ των 44 οχημάτων που έφτασαν στην Ελλάδα στις 29 Ιανουαρίου του 1940 υπήρχαν και τέσσερα κλιμακοφόρα. Ένα από αυτά ήρθε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτεμβρίου του 1940 και  τέθηκε στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής. «Ήταν λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και το κλιμακοφόρο θα χρησίμευε στην κατάσβεση από στους βομβαρδισμούς που θα ακολουθούσαν» λέει ο κ. Κυνηγόπουλος.

Στη Θεσσαλονίκη το όχημα δούλεψε για 25 συνεχή χρόνια, ωστόσο μετά το πέραν της 25ετίας δεν παροπλίστηκε αλλά μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου του έκαναν μια μικρή συντήρηση και συνέχισε να δουλεύει άλλα 8 χρόνια στον πρώτο σταθμό της Αθήνας. Από εκεί μετακινήθηκε εκ νέου στη Ρόδο για άλλα οκτώ χρόνια και από το νησί μετακινήθηκε για τελευταία φορά στις Σέρρες για ακόμη 14 χρόνια.

Το όχημα τελικά αποσύρθηκε το 1994 και έμεινε στις εγκαταστάσεις του τότε πυροσβεστικού συνεργείου, εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και ξεχασμένο στον χρόνο, ενώ αργότερα μετακινήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στη Σίνδο.

Με τα χρόνια οι φθορές του οχήματος ήταν πολύ μεγάλες. Το 2016 τρεις εν ενεργεία και μάχιμοι πυροσβέστες αποφασίζουν να το σώσουν και να το αναπαλαιώσουν. Έχοντας την άδεια από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ο αρχιπυροσβέστης Λεωνίδας Κυνηγόπουλος, ο πυρονόμος Ηρακλής Στάικος και ο πυρονόμος Γιώργος Γουρτζιλίδης βάζοντας πολύ προσωπική δουλειά στον ελεύθερο χρόνο τους και βρίσκοντας πόρους και χορηγίες και με τη βοήθεια του πυροσβεστικού συνεργείου κατάφεραν μέσα σε 2,5 χρόνια να αποκαταστήσουν τις εκτεταμένες φθορές του οχήματος.

Το ΠΣ 57 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2019 στη Διεθνή Έκθεση, στο περίπτερο της Πυροσβεστικής προσελκύοντας πλήθος κόσμου.

Στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης θα μείνει για μια εβδομάδα στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης σύντομα ο Δήμος θα εξοπλιστεί με μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, ένα λογισμικό, δωρεά από ιδιωτική εταιρεία, μέσα από την οποία το Αρχηγείο της πυροσβεστικής θα μπορεί να βλέπει σε ζωντανό χρόνο τις επίγειες δυνάμεις του δήμου που αναπτύσσονται στο πεδίο σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.