Skip to main content

Το Βερολίνο αποδοκιμάζει τις δηλώσεις Ερντογάν

«Απαράδεκτες» και «δυσφημιστικές» οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τον Μακρόν. Για «νέο χτύπημα κάτω από τη ζώνη» κάνει ο λόγο ο υπ. Εξ. Μάας.

Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει τις νέες καταγγελίες του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται «για δυσφημιστικές δηλώσεις που είναι εντελώς απαράδεκτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ το μεσημέρι στο Βερολίνο. Αυτό είναι απαράδεκτο «κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τη φρικτή δολοφονία του γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί από έναν φανατικό ισλαμιστή.»

Προηγουμένως και ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε χαρακτηρίσει τις επιθέσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν ενάντια στον γάλλο πρόεδρο Μακρόν ως ένα «νέο χτύπημα κάτω από τη ζώνη». Ο κ. Μάας διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία στέκεται «αλληλέγγυα στο πλευρό της Γαλλίας.»

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν την οργή του τούρκου προέδρου αφορούν την εκτίμηση του Εμμανουέλ Μακρόν ότι το Ισλάμ διανύει κρίση. Σε εκδήλωση προς τιμή του δολοφονηθέντος δασκάλου ο γάλλος πρόεδρος είχε υπερασπιστεί εκτός αυτού την ελευθερία γνώμης και του δικαιώματος της δημοσίευσης σκίτσων που αφορούν θρησκευτικά θέματα. Φέρεται ότι η αιτία που δολοφονήθηκε ο Σαμουέλ Πατί ήταν σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ, που έδειξε στους μαθητές του.

Αστυνομική έφοδος σε τζαμί

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε και την κριτική του Ταγίπ Ερντογάν για την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε ένα τζαμί στο Βερολίνο. Ο τούρκος πρόεδρος καταγγέλλει την έφοδο ως ισλαμοφοβική πράξη και παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η γερμανική αστυνομία ενεργεί «με βάση το δίκαιο και το νόμο», αντίτεινε σήμερα ο κ. Ζάιμπερτ. Όπως διαβεβαίωσε, καθένας στη Γερμανία που υπηρετεί ειρηνικά τη θρησκεία του, προστατεύεται από το Σύνταγμα. Εξαιτίας της υπόνοιας απάτης που αφορά κρατικές επιδοτήσεις, η αστυνομία του Βερολίνου διεξήγαγε την περασμένη Τετάρτη έρευνες σε επιχειρήσεις και ένα τζαμί που διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική ισλαμιστική οργάνωση «Μίλι Γκερούς».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle