Skip to main content

Το Βερολίνο ετοιμάζεται για τον επόμενο καύσωνα

Η αλλαγή του κλίματος και η αυξημένη κατανάλωση νερού αναγκάζουν το Βερολίνο να επανεξετάσει το σύστημα υδροδότησής του.

Η Εταιρεία Ύδρευσης του Βερολίνου τροφοδοτεί 3,7 εκ. πολίτες με περίπου 550.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, όσο χωράει σε 220 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε μέρες με κανονικές καιρικές συνθήκες. Όταν όμως υπάρχει πολλή ζέστη, όπως συνέβη για μεγάλο διάστημα φέτος το καλοκαίρι, η κατανάλωση διπλασιάζεται. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο νερό για ντους και πότισμα.

Στη Γερμανία οι καύσωνες συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από τρεις ημέρες. Το 2018 όμως τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Στο Βερολίνο η περίοδος ανομβρίας ξεκίνησε ήδη από τον Φεβρουάριο και η θερμοκρασία βρισκόταν από την Απρίλιο συνεχώς πάνω από το μέσο όρο. «Το σύστημα δεν είχε ξαναπεράσει κάτι τέτοιο. Δεν πληροί τις προδιαγραφές για κάτι τέτοιο» τονίζει ο Γενς Φέντερν, διευθυντής του τμήματος εξυπηρέτησης της Εταιρείας Ύδρευσης του Βερολίνου.

Ο ιστορικός καύσωνας της Γερμανίας

Παρ' όλα αυτά κατάφεραν να αντεπεξέλθουν, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον Γενς Φέντερν, οφείλεται σε επενδύσεις στο δίκτυο ύδρευσης, στον καλό συντονισμό και στο έμπειρο προσωπικό. Βέβαια χρειάζεται και τύχη, όπως επισημαίνει: "Όλο το διάστημα δεν υπήρξε κάποια σημαντική βλάβη και οι πηγές άντεξαν στην αυξημένες απαιτήσεις."

Στο Βερολίνο βρίσκεται και ο Γιοργκ Ρίμαν, επικεφαλής μετεωρολόγος της εταιρείας Wettermanufaktur που μελετά τα καιρικά φαινόμενα και βοηθά πόλεις να αντιμετωπίσουν ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνα και ξηρασία αλλά και χιονοπτώσεις και παγετό. Ο ίδιος εκτιμά ότι απαιτούνται σχέδια προσαρμογής. Η περίοδος από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο 2018 ήταν η πιο ζεστή, ξηρή και με την περισσότερη ηλιοφάνεια στην ιστορία της Γερμανίας και πιο συγκεκριμένα από το 1893, όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές από τον μετεωρολογικό σταθμό του Πότσνταμ. Οι παράγοντες που συνέπεσαν είναι εξαιρετικά σπάνιοι και εμφανίζονται ταυτόχρονα μόνο κάθε 200 με 400 χρόνια, όπως υπογραμμίζει η Wettermanufaktur. Αποτέλεσμα ήταν η ασυνήθιστη ξηρασία του εδάφους και η σημαντική μείωση της στάθμης του νερού.

Γενικό πρόγραμμα για το νερό

Πάντως ο Γενς Φέντερν επισημαίνει ότι μαζί με τον δήμο του Βερολίνου ετοιμάζουν ένα «γενικό πρόγραμμα για το νερό» για να μην αντιμετωπίσει η πόλη στο μέλλον κάποιο πρόβλημα με το νερό.

Σε αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η αύξηση του πληθυσμού της γερμανικής πρωτεύουσας, εάν το δίκτυο μπορεί να δεχθεί προσαρμογές για να αντεπεξέλθει σε ακραίες θερμοκρασίες ή και μεγάλη βροχόπτωση και εάν το δυναμικό της Εταιρείας Ύδρευσης του Βερολίνου πρέπει να αυξηθεί.

Για το λόγο αυτό εξετάζονται μια σειρά δεδομένων. Στόχος είναι να εξακριβωθεί ποιες επενδύσεις πρέπει να γίνουν προκειμένου να μπορεί η Εταιρεία Ύδρευσης να αντιδρά καλύτερα σε ακραίες περιπτώσεις. «Ήταν ένα ασυνήθιστο καλοκαίρι. Και είναι ακόμη. Βλέπουμε ότι κάτι έχει αλλάξει» διαπιστώνει ο Γενς Φέντερν.

Τζένιφερ Κόλινς / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle