Skip to main content

Το Βερολίνο υπέρ της παραμονής ξένων στρατιωτών στο Ιράκ

Η Γερμανία αποσύρει δυνάμεις από το Ιράκ, αλλά επιμένει στη συνέχιση της διεθνούς στρατιωτικής αποστολής. Επικοινωνία Μέρκελ - Μάχντι.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε τη μερική απόσυρση γερμανών στρατιωτών από το Ιράκ. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, 35 περίπου άτομα της αποστολής μεταφέρθηκαν από δύο βάσεις που βρίσκονται στην περιοχή της Βαγδάτης, στην Ιορδανία και το Κουβέιτ. Το υπουργείο έκρινε ότι η ασφάλεια αυτών των στρατιωτών δεν ήταν πλέον δεδομένη. 100 περίπου γερμανοί στρατιώτες στο κουρδικό Ερμπίλ θα παραμείνουν στη βάση τους. Η αποστολή τους εκεί αφορά την εκπαίδευση κούρδων μαχητών Πεσμεργκά.

Η παραμονή αυτών των στρατιωτών στο Ιράκ θα κρίνεται σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τις εξελίξεις, δήλωσε ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας στη γερμανική τηλεόραση χθες το βράδυ. Ο κ. Μάας διαβεβαίωσε πάντως ότι η Γερμανία θα αποτραβήξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Ιράκ σε περίπτωση που το ζητήσει η Βαγδάτη. Παράλληλα τόνισε όμως, πως το Βερολίνο θεωρεί «σκόπιμη» τη διεθνή στρατιωτική αποστολή στο Ιράκ και προειδοποίησε ότι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα έθετε σε κίνδυνο την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Επικοινωνία Μέρκελ-Μάχντι

Μια ανάλογη επιχειρηματολογία φαίνεται να χρησιμοποίησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον ιρακινό πρωθυπουργό Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία που επικαλούνται ιρακινές πηγές, η καγκελάριος συζήτησε με τον ομόλογο της την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου που αφορά την απόσυρση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ. Ενώ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα παρέχει στήριξη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας η κ. Μέρκελ επεσήμανε τη σημασία μιας συνεχιζόμενης συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράκ και τα κράτη μέλη της ΕΕ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle