Skip to main content

Το βορειοελλαδίτικο μέλι βελανιδιάς που εντυπωσίασε γευσιγνώστες στο Λονδίνο

Το μέλι βελανιδιάς της Beez Farm συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας Great Taste που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λονδίνο.

Το 2020 για τους περισσότερους ήταν μια κακή χρονιά, αφού η πανδημία του κορωνοϊού κατάφερε να επισκιάσει σχεδόν όλες της δραστηριότητες.

Για τον Σάββα Γρηγοριάδη, νεαρό μελισσοκόμο από την Καβάλα, το 2020 ήταν μια χρονιά που παρά τις αντιξοότητες έφερε μια επιβράβευση των κόπων του.

Έχοντας πάρει προ εξαετίας τη γενναία απόφαση να αφήσει οτιδήποτε έκανε στο παρελθόν και να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία, ο Σάββας έγινε, όπως λέει στη Voria.gr, «νομάς του μελιού», οργώνοντας κυριολεκτικά ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου τα μελίσσια του να βρεθούν σε ιδανικό περιβάλλον και να παράγουν ποιοτικό και ξεχωριστό μέλι που μπορεί να βρεθεί με την ετικέτα της Beez Farm στα ράφια ντελικατέσεν της Ελλάδας και του εξωτερικού.



Τα ατελείωτα χιλιόμετρα σε μελισσότοπους της Βόρειας Ελλάδας βέβαια δεν πήγαν χαμένα για τον Σάββα Γρηγοριάδη.

Το μέλι βελανιδιάς της Beez Farm συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας Great Taste που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λονδίνο, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και λαμβάνοντας ένα αστέρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εν λογω διαγωνισμό λαμβάνεται υπ' 'όψη μόνο η γεύση του εκάστοτε κρινόμενου προϊόντος, χωρίς αναφορά στη συσκευασία, το λογότυπο ή το branding τους.



«Το συγκεκριμένο μέλι πήγε σε εκείνο τον διαγωνισμό ώστε να υπάρξει μια παρουσία εκεί. Φέτος πρόκειται να συμμετέχουν και άλλα προϊόντα, για να δούμε τι αντιμετώπιση θα έχουν», αναφέρει ο κ. Γρηγοριάδης στη Voria.gr.

Γυρνώντας όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Εδώ και μια εξαετία το κοντέρ του Σάββα Γρηγοριάδη έχει γράψει μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανάγκη να βρεθούν τα μελίσσια σε αξιόλογες μελισσοκομικά περιοχές και να παράγουν ποιοτικό προϊόν.

Με έδρα την Καβάλα, ο μελισσοκόμος ξεκινά ένα ταξίδι που φτάνει στη Δράμα, τη Ροδόπη, τη Χαλκιδική και το Κιλκίς, ώστε να παραχθεί μέλι βασισμένο στη χλωρίδα της βορειελλαδίτικης υπαίθρου.



«Για παράδειγμα στη Θάσο κυριαρχεί το πεύκο, εγώ θα ξεχωρίσω κοπάδια από τα 300 μελίσσια που διαθέτω που θα πάνε σε σημεία με βελανιδιές, σε καστανιές και στους κάμπους για την παραγωγή ανθόμελου», λέει ο Σάββας Γρηγοριάδης.

Το μέλι της πεταλούδας μετκάλφα

Εκτός από το μέλι βελανιδιάς που ήδη φέρει μια σημαντική διάκριση, ο Σάββας Γρηγοριάδης παράγει και άλλα σημαντικά είδη, όπως το μέλι καστανιάς, ενώ πλαισιώνονται από τα κλασικά μέλια πεύκου και τα ανθόμελα.

Ξεχωριστή θέση στη γκάμα προϊόντων έχει το δασόμελο μετκάλφα. Όπως εξηγεί ο κ. Γρηγοριάδης, πρόκειται για μέλι που συλλέγεται από τα μελιτώματα της πεταλούδας μετκάλφα από την περιοχή του Δάσους Κοτζά Ορμάν στον ποταμό Νέστο με μια ποικιλία άγριων βοτάνων του δάσους.



Τα μελισσοσμήνη μεταφέρονται στον ποταμό Νέστο στοχεύοντας στη συλλογή αυτού του μελιού που είναι εξαιρετικής ποιότητας. Το μέλι δάσους χαρακτηρίζεται ως μέλι μεγάλης θρεπτικής άξιας καθώς περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, ένα τμήμα της παραγωγής των τεσσάρων τόνων ετησίως διατίθεται σε μεγαλεμπόρους, τα υπόλοιπα διατίθενται στο λιανεμπόριο, είτε απευθείας σε καταναλωτές είτε σε επιλεγμένα καταστήματα.

Ήδη γίνονται κάποιες συζητήσεις με καταστήματα στο εξωτερικό για να ταξιδέψουν και εκεί κάποιες ποσότητες.

«Γενικά αναζητώ αγορές ώστε να προωθηθεί το ποιοτικό μέλι, αφού παγκοσμίως υπάρχει μια τάση προώθησης αμφιβόλου ποιότητας μελιού σε εξευτελιστικές τιμές», σημειώνει ο Σάββας Γρηγοριάδης, ενώ όπως λέει στόχος του τα επόμενα χρόνια είναι η αύξηση της παραγωγής.