Skip to main content

Τον Δεκέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές για την Εγνατία Οδό

Τι προκύπτει από το ADP του ΤΑΙΠΕΔ για Εγνατία Οδό, λιμάνια Καβάλας-Αλεξανδρούπολης, Μαρίνα Αρετσούς, ακτή-camping Αγ. Τριάδας - Τα χρονοδιαγράμματα

Στις 11 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, για την οποία όμως πρέπει να ολοκληρωθούν αρκετές εκκρεμότητες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αναθεωρημένου σχεδίου αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων (Asset Development Plan - ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, που εγκρίθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), προκειμένου να περάσει στην επόμενη φάση το έργο, αναμένεται αρχικά από τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων να προχωρήσει αμελλητί στην αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση), να εκδοθούν ακόμη οι αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του Αυτοκινητόδρομου, οι οποίες έχουν λήξει ή αναμένεται να λήξουν και ακολούθως η Εγνατία Οδός Α.Ε. να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις και μελέτες στη ΔΙΠΑ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕ),ούτως ώστε η τελευταία να προβεί στην έκδοση νέων ΑΕΠΟ (για τις άδειες που έχουν λήξει) ή να ανανεώσει όσες λήγουν σύντομα.

Από την πλευρά της Εγνατίας Οδού Α.Ε. αναμένονται πέντε ενέργειες που έχουν ως εξής:

α. Ολοκλήρωση κατασκευής μετωπικών και πλευρικών ΣΔ

β. Απαιτούμενες ενέργειες (εγκατάσταση εξοπλισμού) για την αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση)

γ. Λεπτομερής καθορισμός όλων των απαιτούμενων ενεργειών ή/και κατασκευαστικών εργασιών και προσδιορισμός του κόστους αυτών, που απαιτούνται για την αποκατάσταση των γεφυρών

δ. Οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συμβάσεων υλοποίησης ΣΕΑ Ελευθεροχωρίου, Ωραιοκάστρου, Αρδανίου και Σώστη που παραμένουν ανενεργές από το 2011.

ε. Απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για τις επικείμενες εργασίες που περιγράφονται στην Σύμβαση Παραχώρησης και ειδικά για την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων.

Οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

Όσον αφορά τη Μαρίνα Αρετσούς, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ωρίμανσης, αφού έχει καταρτιστεί η χωροθέτηση και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί της ΣΜΠΕ και η έναρξη του διαγωνισμού.

Η έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου, μετά την ολοκλήρωσή του, καθώς και η έγκριση και η διαβούλευση της ΣΜΠΕ αναμένεται για την ακτή και το camping της Αγίας Τριάδας, με τη διαγωνιστική διαδικασία να ξεκινά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου νοτίως της Καβάλας. Το έργο έγκειται στη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας στην πρώτη Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) της χώρας. Το κοίτασμα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή περί τα 30 χλμ νότια της Καβάλας και ο προκαταρκτικός σχεδιασμός εκτιμά χωρητικότητα κοιτάσματος ύψους 360 εκατ. κυβ. μέτρων

Για τα ΕΛΠΕ αναμένεται η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης μετά τον άγονο διαγωνισμό που έληγε στις 30 Απριλίου 2019.

Το επόμενο βήμα για την ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι η πρόσληψη συμβούλων για την επιλογή μεθόδου αξιοποίησης του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία.

Τέλος, για τα περιφερειακά λιμάνια επισημαίνεται στο ADP πως εκκρεμεί η έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων 200 στρεμμάτων, εντός της Χερσαίας Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.). Ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους τρεις διαγωνισμούς (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα) έχει οριστεί η 2η Οκτωβρίου. Στο ADP αναφέρεται, επίσης, πως εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.