Skip to main content

Τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό στην Αρκτική δημιουργεί η Ρωσία

Η Greenpeace επικρίνει τη Μόσχα θεωρώντας πως οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αποτελούν κίνδυνο σε ένα απειλούμενο από την κλιματική αλλαγή περιβάλλον

Τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα στρατόπεδα της στην Αρκτική ετοιμάζεται να εγκαινιάσει η Ρωσία.

Το πλοίο «Akademik Lomonosov» που μεταφέρει τον πυρηνικό σταθμό, ρυμουλκήθηκε σήμερα σε ναυπηγείο στην Αγία Πετρούπολη, ενώ θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες στη Βαλτική και τη Βόρεια θάλασσα και αργότερα θα καταπλεύσει στη ρωσική ναυτική βάση του Μουρμάνσκ. Εκεί, οι δύο αντιδραστήρες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα εφοδιαστούν με πυρηνικό καύσιμο, δήλωσε ο Πάβελ Ιπάτοφ από την εταιρεία παραγωγής ενέργειας Rosenergoatom. Το πλοίο είναι μοναδικό στον κόσμο.

Το καλοκαίρι του 2019, το πλοίο, το είναι μοναδικό στο είδος του στον κόσμο, πρόκειται να πλεύσει από το Μουρμάνσκ στην Αρκτική Θάλασσα, όπου θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα τα ρωσικά φυλάκια και θα διαθέτει εργοστάσιο αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 200.000 άτομα.

Αντιδρά η Greenpeace

Στην κίνηση της Μόσχας αντίδρασε με ανακοίνωση της η οργάνωση της Greenpeace, επικρίνοντας την ανοιχτά. «Πυρηνικοί αντιδραστήρες στον Αρκτικό Ωκεανό, αποτελούν υψηλό κίνδυνο σε ένα πολύ εύθραυστο και απειλουμενο από την κλιματική αλλαγή περιβάλλον», τονίζει χαρακτηριστικά η περιβαλλοντική οργάνωση.

Εντούτοις, η Ρωσία επιθυμεί να αξιοποιήσει τις πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχές γύρω από το Βόρειο Πόλο. Επιπλέον, το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανοίγει πλέον νέες ναυτιλιακές διαδρομές βόρεια της Ρωσίας, στον Αρκτικό κύκλο. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα ενισχύει όλο και περισσότερο την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή, για την οποία παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ και άλλα κράτη.