Skip to main content

Τουλάχιστον 12 νεκροί μετά από σεισμό 5,3 ρίχτερ στο δυτικό Αφγανιστάν

Μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών από την ισχυρή δόνηση είναι γυναίκες και παιδιά - Κατέρρευσαν πολλά σπίτια στην περιοχή Καντίς

Τουλάχιστον 12 νεκροί και αρκετοί τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής δόνησης στο δυτικό Αφγανιστάν, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Τα θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν τα σπίτια τους στην περιοχή Καντίς, στην επαρχία Badghis, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κυβερνήτης της περιοχής Mohammad Saleh Purdel.

Ο σεισμός ήταν 5,3 Ρίχτερ σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), το οποίο αρχικά ανέφερε μέγεθος 5,6 Ρίχτερ.

Το Καντίς είναι μία από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας και έχει πληγεί ιδιαίτερα από την καταστροφική ξηρασία, ενώ έχει επωφεληθεί ελάχιστα από τη διεθνή βοήθεια τα τελευταία 20 χρόνια.

«Υπήρξαν και τραυματισμοί από τον σεισμό», είπε ο Αφγανός αξιωματούχος, αναφέροντας ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν γυναίκες και παιδιά.

Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, ιδιαίτερα στην οροσειρά Hindu Kush που βρίσκεται στη συμβολή μεταξύ της ευρασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας. Αυτοί οι σεισμοί μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί λόγω της χαμηλής αντίστασης των κτιρίων στο Αφγανιστάν.

Το 2015, σχεδόν 280 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών με επίκεντρο την οροσειρά που διασχίζει τη Νότια Ασία, με τους περισσότερους νεκρούς να προέρχονται από το Πακιστάν.

Μάλιστα σε εκείνη τη δόνηση, έχασαν τη ζωή τους 12 κορίτσια, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το σχολικό κτήριο όπου φοιτούσαν και αυτό κατέρρευσε.