Skip to main content

Δυναμικό comeback για τη Χαλκιδική με 1 εκατ. τουρίστες στη φετινή σεζόν

Στα επίπεδα του 2019 αφίξεις και εισπράξεις- Βασική τουριστική δεξαμενή οι Βαλκάνιοι, πώς καλύφθηκε η απώλεια Ρώσων και Ουκρανών

Με… αντιγραφή του 2019 παρομοιάζει τη φετινή θερινή σεζόν για τη Χαλκιδική ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στη Voria.gr.

Aν και το τελικό ταμείο θα γίνει μετά το πέρας της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, που για τη Χαλκιδική ρίχνει αυλαία περί τις 15 Οκτωβρίου, μέχρι στιγμής οι αριθμοί για το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της Βόρειας Ελλάδας (έσοδα και αφίξεις) είναι αντίστοιχοι με αυτούς του 2019, που ήταν μια άκρως θετική τουριστική σεζόν για την περιοχή. Εκτιμάται πως οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική άγγιξαν περί το 1 εκατ. άτομα με τους Βαλκάνιους να αποτελούν μια από τις βασικές τουριστικές δεξαμενές και τους υπόλοιπους τουρίστες να προέρχονται κυρίως από Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί πως η περίοδος που οι Βαλκάνιοι έκαναν φέτος τις διακοπές τους στη Χαλκιδική μειώθηκε από τις 110 ημέρες, που κατά μέσο όρο ήταν τις άλλες χρονιές, σε 90 ημέρες. Ωστόσο αυξήθηκε η επισκεψιμότητά τους.

«Η φετινή χρονιά είναι χρονιά μετάβασης καθώς φαίνεται πως τζιράραμε στα επίπεδα του 2019, ωστόσο υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές από το προηγούμενο διάστημα που προκλήθηκαν λόγω κορωνοϊού και έπρεπε να καλυφθούν. Ας μην ξεχνάμε και την επιβάρυνση από την ενέργεια και τον υψηλό πληθωρισμό που επηρεάζει μια σειρά προϊόντων και πρώτων υλών απαραίτητων για τα ξενοδοχεία», σημειώνει ο κ. Τάσιος.

Η απώλεια των Ρώσων και των Ουκρανών

Οι τουρίστες από τις Κάτω Χώρες αλλά και οι Ιταλοί ισοσκέλισαν τη… χασούρα που προέκυψε από την «απώλεια» Ρώσων και Ουκρανών, απόρροια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Η απουσία των εν λόγω τουριστών έγινε άκρως αισθητή στα εστιατόρια και στα εμπορικά καταστήματα της Χαλκιδικής που υπό άλλες συνθήκες τα επιλέγουν όταν πραγματοποιούν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Για τους Βαλκάνιους, όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος, η καλοκαιρινή σεζόν ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου ενώ για τους υπόλοιπους τουρίστες που προέρχονται από άλλες χώρες συνεχίζεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο η πολυπόθητη επιμήκυνση της καλοκαιρινής περιόδου, στην οποία στοχεύουν οι ξενοδόχοι πανελλαδικά, δεν επετεύχθη.

Όπως εκτιμούν οι άνθρωποι του τουρισμού της Χαλκιδικής χρειάζεται μια σειρά άλλων εμπειριών που θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν όσοι την επισκέπτονται (περιπατητικές διαδρομές, επισκέψιμοι χώροι όπως είναι τα μουσεία) καλύτερη διασυνδεσιμότητα εντός του νομού, αλλά και ενίσχυση των υποδομών (δρόμοι, διαχρονικά προβλήματα υδροδότησης).

Ώθηση στην περιοχή έχει δώσει το μουσείο του Πολύγυρου ενώ αναμένεται να τονώσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον το μουσείο των Πετραλώνων, που θα ανοίξει τις πύλες του τον Μάϊο του 2023.

Η δυσκολία στη μετακίνηση αποτελεί αγκάθι για τη Χαλκιδική, που δεν φαίνεται να επιλύεται. Είναι χαρακτηριστικό πως για να μεταβεί κάποιος από την Κασσάνδρα στα Στάγειρα χρειάζεται τρία (!) λεωφορεία.

Πλήγμα τα 6.700 Airbnb στη Χαλκιδική

Την ίδια ώρα μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο των ξενοδοχείων αποτελούν τα 6.700 Airbnb που υπάρχουν στη Χαλκιδική και όπως λέει ο κ. Τάσιος λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι μισοί Βαλκάνιοι που επισκέπτονται τη Χαλκιδική επιλέγουν για τη διαμονή τους το καλοκαίρι καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με το άλλο 50% να καταλύει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Κυρίως ξενοδοχεία αλλά και Airbnb επιλέγουν οι Δυτικοευρωπαίοι.