Skip to main content

Τουρισμός: Νησιά και με αεροπλάνο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς το καλοκαίρι

Ποιους προορισμούς εντός και ποιους εκτός Ελλάδας επιλέγουν οι Θεσσαλονικείς - Πόσο κοστίζουν τα τουριστικά πακέτα και τι προσφέρουν

Δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, με αεροπορική μετάβαση, επιλέγουν για φέτος οι Θεσσαλονικείς, προκειμένου να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στον αντίποδα βρίσκεται το εξωτερικό, που την τρέχουσα θερινή περίοδο δεν φαίνεται να δελεάζει όσο στο παρελθόν τούς εν δυνάμει Θεσσαλονικείς τουρίστες.

Η ζήτηση στα τουριστικά πρακτορεία εστιάζεται κατά κύριο λόγο στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κρήτη με τις τιμές των πακέτων να είναι αντίστοιχες με αυτές των προηγούμενων ετών ή σε κάποιες περιπτώσεις κατά τι χαμηλότερα, περί το 10% χαμηλότερα από το 2019.  Φυσικά όλα εξαρτώνται από τον προορισμό, τα αστέρια του ξενοδοχείου και το τι παρέχει το τουριστικό πακέτο που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων που θέλουν να κάνουν διακοπές στη Θάσο και τη Σαμοθράκη και επιλέγουν τη λύση του λεωφορείου και του πλοίου.

Όπως λέει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Βύρων Θεολόγης, η ζήτηση το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 2019 για εσωτερικό τουρισμό είναι μειωμένη κατά 40 έως 50% ενώ για το εξωτερικό κατά 70%. Ωστόσο σπεύδει να προσθέσει πως «το στοίχημα του τουρισμού θα κερδηθεί και θα πάμε σε επιμήκυνση του καλοκαιριού αν όλοι καταλάβουμε πως πρέπει να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να συνεχίσουμε να προστατευόμαστε και στις διακοπές όπως κάνουμε και στην καθημερινότητά μας».

Η κινητικότητα στα τουριστικά πρακτορεία, όπως σημειώνει ο κ. Θεολόγης, είναι η αναμενόμενη, ενώ όσοι έχουν κλείσει πακέτα για νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη ή η Κρήτη δεν φαίνονται να πτοούνται από την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα των εν λόγω προορισμών και τα σενάρια για μέτρα στα πρότυπα της Μυκόνου.

Στο μεταξύ, όσοι προτιμήσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό επιλέγουν το Παρίσι -συχνά όταν πρόκειται για οικογένειες η επιλογή είναι απόρροια της ύπαρξης στην πόλη του φωτός τής Disneyland-, το Λονδίνο, τη Ρώμη και την Κύπρο.

Η διαφορά με άλλες χρονιές είναι πως τα τουριστικά πρακτορεία στο παρελθόν μίσθωναν τσάρτερ, ενώ φέτος αγοράζουν κάποιες αεροπορικές θέσεις.

Τι τουριστικά πακέτα επιλέγουν και ποιοι

Η πλειονότητα των ενδιαφερομένων επιλέγει πακέτα τεσσάρων ημερών με τρεις διανυκτερεύσεις ή πέντε ημερών με τέσσερις διανυκτερεύσεις. Τα τουριστικά πακέτα των τριών διανυκτερεύσεων κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ το άτομο (συμπεριλαμβάνουν τα αεροπορικά εισιτήρια και τα ξενοδοχεία, κάποια εκ των οποίων πέραν του πρωινού προσφέρουν και ημιδιατροφή).

Την περίοδο που διανύουμε ταξιδεύουν κυρίως οικογένειες και ζευγάρια, αλλά και άτομα άνω των 60 ετών, που τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να συνεισέφεραν οικονομικά στις διακοπές των παιδιών τους, ωστόσο φέτος μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό δείχνουν να έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη από διακοπές.