Skip to main content

Πώς η Τουρκία μπορεί να εργαλειοποιήσει το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη κατά της Ελλάδας

Η δήλωση Σοϊλού ότι η βομβίστρια θα διέφευγε στη χώρα μας είναι «μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδος»

Το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης άφησε πίσω του 6 νεκρούς και 81 τραυματίες αλλά και ερωτηματικά όσον αφορά τον πυρήνα που το οργάνωσε αλλά και την εργαλειοποίησή του από πλευράς της τουρκικής ηγεσίας έναντι της Ελλάδας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Δύσης.

Η βομβιστική επίθεση, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο διεθνολόγος Θρασύβουλος Ευτυχίδης, έγινε μέρα μεσημέρι στη Μεγάλη Οδό του Πέρα όπου βρίσκεται και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

«Σύμφωνα με τους Τούρκους η εντολή ήρθε από το Κομπάνι, τη βόρεια Σύρια δηλαδή, από το YPG, τις λαϊκές δυνάμεις αυτοάμυνας, ομάδα που υποστηρίζεται από τους Αμερικάνους. Από ό,τι λένε οι Τούρκοι ο βομβιστής πέρασε από τη Συρία, η βόμβα τοποθετήθηκε σε ένα πεζούλι -ζαρντινιέρα- και μετά την αποχώρηση της γυναίκας που, όπως λένε, τοποθέτησε τη βόμβα, υπήρξε η έκρηξη με 6 νεκρούς και 81 τραυματίες. Ορθά καταδικάσαμε την τρομοκρατική ενέργεια. Προξενεί όμως κάποια ερωτηματικά. Έρχεται ακριβώς δύο ημέρες μετά τις γνωστές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν που για άλλη μια φορά κατονομάζει τη χώρα μας, τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες -αλλά την Ελλάδα σε πρώτο βαθμό- ως καταφύγιο τρομοκρατών. Βέβαια μιλώντας και για τις ΗΠΑ είπε "αν θέλετε να σας δώσω τη διεύθυνση του αρχιτρομοκράτη" και μίλησε φυσικά για τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Έρχεται λοιπόν δύο ημέρες μετά αυτή η έκρηξη για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του Ερντογάν μιας και όπως γνωρίζετε οι Κούρδοι του YPG συνεργάζονται και τροφοδοτούνται από τους Αμερικανούς, για αυτό είδαμε και τη στάση να μη δέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ» είπε ο κ. Ευτυχίδης προσθέτοντας ότι παρότι δεν έχουμε στοιχεία και λεπτομέρειες για να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει γίνει «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

«Δεν έχουμε στοιχεία, δεν γνωρίζουμε, όλα είναι ανοικτά. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν είναι η πρώτη φορά -αν εμπλέκονται- που θα έχουν κάνει κάποια προβοκάτσια οπότε δεν μπορούμε να έχουμε και σαφή άποψη. Προς το παρόν η επίσημη θέση μας, που καταδικάζουμε την επίθεση και συμπαραστεκόμαστε στον λαό της Τουρκίας και είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία, είναι η πιο σωστή, η πιο ενδεδειγμένη» τόνισε.

Η αναφορά του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι αν δεν έπιαναν τη δράστιδα θα διέφευγε στην Ελλάδα, δεν προξενεί εντύπωση καθώς όπως τόνισε ο κ. Ευτυχίδης «θεωρούν την Ελλάδα, και το λένε σε κάθε ευκαιρία, μια χώρα που προστατεύει τους τρομοκράτες» ενώ στο παρελθόν υπήρξαν και κατηγορίες από την τουρκική πλευρά ότι «τους εκπαιδεύουμε σε στρατόπεδα φωτογραφίζοντας το στρατόπεδο προσφύγων στο Λαύριο».

«Είναι κατηγορίες που δεν ευσταθούν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πολεμά την τρομοκρατία, που καταδικάζει την τρομοκρατία από όπου κι αν προέρχεται, που λειτουργεί με βάση τους νόμους και το διεθνές δίκαιο, κάτι που δεν είναι η Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο αυτό» κατέληξε ο κ. Ευτυχίδης.

Έδρασε μόνη της ή είναι πυρήνας;

Στο θολό τοπίο των πληροφοριών που έρχονται από την Τουρκία σχετικά με την ταυτότητα της κατηγορούμενης για τη βομβιστική επίθεση αναφέρθηκε στη Voria.gr ο Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και νέων απειλών και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.

«Είναι αρκετά νωρίς για να μπορέσει κάποιος να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για τη συγκεκριμένη επίθεση και τι μπορεί να υπάρχει από πίσω. Έγινε μια σύλληψη μιας γυναίκας κατηγορούμενης -με βάση υλικό από κλειστό κύκλωμα- την οποία τη συνδέουν με το PKK αλλά και με ισλαμιστικές οργανώσεις. Όμως εδώ είναι λίγο προβληματικό αυτό το σημείο γιατί συνήθως το ένοπλο κομμάτι του ΡΚΚ στο Ιράκ και στη Συρία ήταν ο βασικός στρατιωτικός μοχλός εναντίον του ISIS» είπε.

Θεωρεί ότι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να διερευνηθεί εάν η γυναίκα έδρασε μόνη της ή αν υπάρχει κάποιος μικρός ή μεγάλος πυρήνας και φυσικά εάν ανήκει στο ΡΚΚ ή σε κάποια Ισλαμιστική οργάνωση.

«Στα επόμενα σημαντικότερα ζητήματα είναι εάν θα συνεχιστεί η διερεύνηση από πλευράς των τουρκικών αρχών -των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών- αν υπάρχει κι άλλος αριθμός εμπλεκομένων προσώπων, δηλαδή πέρα από τη φερόμενη ύποπτη αν υπάρχει κάποιος πυρήνας και πού θα οδηγήσει αυτός ή μέλη αυτού. Κι αυτό θα είναι χαρακτηριστικό για να δούμε εάν θα έχουμε κι άλλες βομβιστικές επιθέσεις. Δηλαδή αν μιλάμε για έναν οργανωμένο πυρήνα είτε του ΡΚΚ είτε άλλης οργάνωσης, όπως η DHKP-C, ή πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους, άρα είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε εάν μιλάμε για μια μεμονωμένη δράστιδα ή αν υπάρχει άλλος πυρήνας ο οποίος προετοίμασε και υποστήριξε την επίθεση. Κι αν αυτός θα εξαρθρωθεί, πότε και σε ποιο βαθμό για να δούμε εάν θα συνεχιστούν να υπάρχουν κι άλλες τέτοιες επιθέσεις» είπε και πρόσθεσε ότι «εάν μιλάμε για περίπτωση που σχετίζεται με τους Κούρδους πιθανότατα θα υπάρξουν κι άλλες αντίστοιχες δράσεις».

Ο κ. Καρατράντος επισημαίνει επίσης ότι εάν η ύποπτη που συνελήφθη ανήκει στον ISIS τότε «έχουμε διαφοροποίηση γιατί έχουν έχουν διαφορετικό τρόπο να οργανώνουν και να κινούν τις επιθέσεις».

«Γενικότερα είναι αρκετά σύνθετα τα στοιχεία για το προφίλ της γυναίκας που έχουν συλλάβει οι τουρκικές αρχές, δηλαδή από τη μια έχουμε ΡΚΚ κι από την άλλη υπάρχει ενδεχόμενη σύνδεση με ισλαμιστικές οργανώσεις», ανέφερε επισημαίνοντας ότι «οι τελευταίες αρκετές βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία ήταν το 2015-16 και ήταν και από κουρδικές οργανώσεις κι από ισλαμιστικές οργανώσεις».

Η αναφορά του Σοϊλού στην Ελλάδα όπως εκτιμά ο κ. Καρατράντος αφορά την προσπάθεια της εργαλειοποίησης της γείτονος χώρας για να στοχοποιήσει την Ελλάδα.

«Ένα κομμάτι αυτής της υπόθεσης είναι τα πραγματικά γεγονότα και πώς θα εξελιχθούν κι ένα δεύτερο κομμάτι είναι ότι, οτιδήποτε κι αν έγινε, το πώς το εργαλειοποιεί η τουρκική κυβέρνηση για να το συνδέσει με τα δικά της επιχειρήματα και να στοχοποιήσει την Ελλάδα σε όλη αυτήν τη διαδικασία με τον ένα ή άλλο τρόπο, επειδή ξέρουμε ότι η σύνδεση που κάνει η Τουρκία με το YPG -δηλαδή με το ένοπλο κομμάτι των Κούρδων στο Ιράκ και στη Συρία- είναι μια κριτική προς τη Δύση που τους χρησιμοποίησε για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος. Είναι μια πτυχή κριτικής. Μια δεύτερη είναι ότι προσπαθούν να τους συνδέσουν με την Ελλάδα. Διαχρονικά το λένε αυτό. Βέβαια τα δεδομένα έχουν δείξει ότι μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της Αντιτρομοκρατικής της Ελληνικής Αστυνομίας είναι -όταν είχε γίνει η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν- η εξάρθρωση μιας ομάδας εμπλεκομένων με την τουρκική αριστερή οργάνωση που υποστηρίζει τους Κούρδους (DHKP-C) και οι οποίοι είχαν αρκετά βαρύ οπλισμό και η εκτίμηση ήταν τότε ότι σχεδιαζόταν και επίθεση. Τότε συνελήφθησαν 8-9 άτομα. Άρα λοιπόν τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στην αντιμετώπιση κάθε μορφής τρομοκρατίας και ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέει το τουρκικό αφήγημα. Είναι μέρος της εργαλειοποίησης που κάνει, της προσπάθειας της Τουρκίας να αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδος με διαφόρους τρόπους» είπε ο κ. Καρατράντος.