Skip to main content

Τουρκία για επαναπροωθήσεις:Η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανέφερε σχετικά με το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων πως η Ελλάδα πρέπει «να κρίνει τους υπεύθυνους».

«Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των προσφύγων και να κρίνει τους υπεύθυνους» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σχετικά με την έρευνα που ζήτησαν ευρωβουλευτές για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών.

«Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας αρνήθηκαν ότι σκοτώθηκαν οι πρόσφυγες που προσπαθούσαν να περάσουν από τη χώρα μας στην Ελλάδα» έγραψε στην ανάρτησή του ο Τούρκος πολιτικός, ισχυριζόμενος πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκέντρωσε περισσότερες από 100 υπογραφές για να διερευνήσει το ζήτημα». Ο Γιαβούζ Σελίμ πρόσθεσε μάλιστα φωτογραφίες μεταναστών που σύμφωνα με δημοσιεύματα έχασαν τη ζωή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ζήτησαν από την κυβέρνηση της Ελλάδας να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με αναφορές στα ΜΜΕ, αλλά και καταγγελίες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακούς και ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες της χώρας αρνούνται συστηματικά την πρόσβαση στο έδαφός της, κάνοντας χρήση βίας και ενίοτε πυροβολώντας, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της.