Skip to main content

Τουρκία: Καθαρίζεται η βλέννα θάλασσα του Μαρμαρά-Την αξιοποιούν για λίπασμα

Επιχειρείται να καθαριστούν εκτάσεις της βλέννας που έχουν κατακλείσει τις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά και απειλεί τουριστικά θέρετρα της περιοχής

Ξεκίνησαν να μαζεύουν τη βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά, προκειμένου να την αξιοποιήσουν για λίπασμα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το τμήμα Τμήματος Βιομηχανικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Προύσας, ξεκίνησε την ανάλυση των συστατικών δειγμάτων της βλέννας, προκειμένου να εξεταστεί εάν αυτή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για γεωργικές καλλιέργειες.

«Τέτοιες ουσίες έχουν ιδιότητες για την αύξηση της παραγωγικότητας στη γεωργία και στο έδαφος» σχολίασε στο Anadolu o καθηγητής Μέτε Γιλμάζ του Πανεπιστημίου της Προύσας, σημειώνοντας πως θα προηγηθούν συγκεκριμένα στάδια επεξεργασίας της βλέννας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτή είναι αξιοποιήσιμη.

Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα, πως κάποιες από τις ουσίες αυτές έχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, οπότε θα ελεγχθεί εάν θα μπορούσε η βλέννα να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως βιοκτόνο, κατά των υφιστάμενων παρασίτων στη γεωργία.

Ήδη συνεργεία του δήμου Προύσας, με ειδικά μηχανήματα συλλέγουν δειγματοληπτικά βλέννα από τη θάλασσα του Μαρμαρά για τις εργαστηριακές αναλύσεις.

Ταυτόχρονα επιχειρείται να καθαριστούν εκτάσεις της βλέννας που έχουν κατακλείσει τις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά και απειλεί τουριστικά θέρετρα της περιοχής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν, προκαλούν την αποκρουστική βλέννα, που θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας, στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η αποκρουστική βλέννας, που το πάχος της αγγίζει τα 15 μ.,έχει σημάνει «συναγερμό» στην Τουρκία αφού κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Η μολυσματική βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό.

Πηγή: protothema.gr με πληροφορίες από το Anadolu