Skip to main content

Τουρκία: Νέα πρόκληση με χάρτες ερευνών εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Ένας από τους χάρτες δείχνει τα νέα σημεία, όπου η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις, όπως δίπλα στη Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση δημοσιεύοντας τις προθέσεις της με χάρτες. Εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, ο υπεύθυνος της αεροναυτιλίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε δύο χάρτες. Ο ένας δείχνει τα νέα σημεία, όπου η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δίπλα από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη.



Ο δεύτερος χάρτης απεικονίζει την οριοθέτηση που έχει κάνει η Τουρκία, ώστε όλη η Ανατολική Μεσόγειος να είναι υπό την επιρροή της. Στα νέα σχέδια συμπεριλαμβάνει και τα σημεία ανατολικά της Κύπρου και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την Ελλάδα.



Από την ελληνική πλευρά, η ελληνική αποκλειστική ζώνη φτάνει έως και την Κύπρο, όπως φαίνεται και στον χάρτη.



Χτες στο συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλείας, στάλθηκε ένα αρκετά έντονο μήνυμα.

«Δεν συμβιβαζόμαστε για τα δικαιώματά μας στις θάλασσες και στους αιθέρες. Θα υποστηρίξουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας.»

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν, επίσης, ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στην προάσπιση των συμφερόντων της.

Σύμφωνα με το CNN Turk, o Σάρατζ πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία την Πέμπτη.

Όσον αφορά το νέο μεταναστευτικό κύμα προς τα ελληνικά νησιά, εντοπίστηκαν από το λιμενικό 45 άτομα σε λέμβο προς Λέσβο και 28 προς Σάμο.

Ο κ. Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως το δίκαιο της θάλασσας στην περιοχής μας θα εφαρμοστεί, όπως πρέπει να γίνεται και θα συνδυαστεί με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.

«Θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στην Τουρκία.» με την οριοθέτηση και την ανακήρυξη, τόνισε.