Skip to main content

Τουρκικοί ισχυρισμοί περί καταδίκης της Ελλάδας για τη μειονότητα

Δεν πρόσεξαν ότι η ελληνική πολιτεία παραβλέπει τις παράνομες πράξεις των τουρκοπρακτόρων στη Θράκη, κλείνοντας τα μάτια στις σαφείς παραβιάσεις

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT ισχυρίστηκε εχθές, ότι η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε από τη χώρα μας να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ υπέρ της "Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης".

Ομολογώ, ότι τέτοια είδηση δεν συνάντησα προσφάτως, ίσως επικαιροποιεί η Τουρκία παλαιά απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που ζήτησε από την Ελλάδα να αναγνωρίσει ως νόμιμο σωματείο της Ξάνθης, με τον όρο ότι είναι τουρκικό, κάτι που δεν αποδέχθηκε η ελληνική Δικαιοσύνη.

Βεβαίως, προ ημερών ο τουρκόφρονας Τύπος της Θράκης, είχε μια παραπλήσια είδηση, ότι το τουρκόψυχο κόμμα DEB -στο οποίο διεξάγονται εσωτερικές εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου, που σημαίνει ότι το Προξενείο έχει επιλέξει ήδη τον εκλεκτό του- στο πλαίσιο της καμπάνιας του που άρχισε το 2015 συγκέντρωσε 30.600 υπογραφές, οι οποίες για να φτάσουν στους φορείς της Ε.Ε., παραδόθηκαν στην Μάρτα Μπάινκα, αντιπρόεδρο της ομάδας του ευρωκοινοβουλίου "Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία", στην οποία ανήκει και το "Ουράνιο Τόξο".

Ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, στην ομιλία που έκανε κατά την τελετή παράδοσης στα κεντρικά γραφεία του DEB στην Κομοτηνή, ανέφερε πως η "τουρκική μειονότητα" παρά τις πιέσεις, στηρίζει την υπόθεσή της, και αγωνίζεται για να της αποδοθούν τα πηγάζοντα από την συνθήκη της Λωζάννης. Το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία παραβλέπει τις παράνομες πράξεις των τουρκοπρακτόρων στη Θράκη, κλείνοντας τα μάτια στις σαφείς παραβιάσεις εκ μέρους τους, της Συνθήκης της Λωζάννης, αυτό ο τουρκόφρων πρόεδρος του DEB δεν το πρόσεξε.

Η επίσημη λοιπόν Τουρκία, δια του κρατικού TRT, ανακοινώνει ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης απεύθυνε έκκληση στην Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπέρ μελών της "Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης".

Η επιτροπή, η οποία συνεδριάζει τέσσερεις φορές το χρόνο με σκοπό την εποπτεία της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, στην τελευταία της σύνοδο έκρινε πως η Ελλάδα δεν εκτελεί τις καταδικαστικές αποφάσεις σε σχέση με τις προσφυγές της "Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης", λέγει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, η Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ζήτησε επίσης από την χώρα μας να ενημερώνει τακτικά την Επιτροπή σχετικά με τα βήματα που γίνονται για την εκτέλεση των αποφάσεων.

Η αλήθεια είναι, ότι με τις τουρκικές ψευδείς κατηγορίες εναντίον μας, και με την αβελτηρία των Ελλήνων πολιτικών, που αφήνουν τους τουρκοπράκτορες να δρουν ανεξέλεγκτοι εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, η Άγκυρα στους διεθνείς οργανισμούς παίζει εν ου παικτοίς.

Η Τουρκία ισχυρίζεται, εδώ και 10 χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν εκτελεί τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ό,τι αφορά τις προσφυγές που έγιναν από την "Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης", προκαλεί την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της μειονότητας.

Η Ελλάδα είχε απαγορεύσει τις δραστηριότητες ορισμένων σωματείων και είχε κλείσει ορισμένα, επειδή έχουν ιδρυθεί με σκοπό να διαδώσουν την ιδέα της ύπαρξης μιας τουρκικής εθνικής μειονότητας. Το ΕΔΔΑ όμως έκρινε πως η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που κατοχυρώνει την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι.

Στην απόφαση του δικαστηρίου σημειώθηκε πως οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις ελληνικές Αρχές βασίζονται μόνο σε υποψίες και πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει συμπέρασμα προτού το σωματείο ξεκινήσει τις δραστηριότητές του.

Όμως, εκείνο που λησμονεί η Τουρκία, είναι ότι ναι μεν η Ελλάδα δεν επιτρέπει επισήμως την λειτουργία της "Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης", αυτή όμως όχι μόνον λειτουργεί ελευθέρως, αλλά στις εκδηλώσεις της παρευρίσκονται και βουλευτές, και αυτοδιοικητικοί και μάλιστα χριστιανοί, προς άγρα ψήφων. Η επίσημη Ελλάδα, προσποιείται ότι η παράνομη Ένωση, έπαυσε να λειτουργεί.