Skip to main content

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν αποκλείεται προσφυγή στη Χάγη για το Αιγαίο

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως η προσφυγή στη Χάγη δεν αποκλείεται για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Αθήνα για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.

Σε ανακοίνωση o κ. Ακσόι δηλώνει ότι η Τουρκία δεν αποκλείει ακόμη και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του.

«Επιθυμούμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με άλλα προβλήματα του Αιγαίου και να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Κι όταν το δηλώνουμε αυτό πως δεν αποκλείουμε μεθόδους αμοιβαίας ειρηνικής λύσης τις οποίες θα συμφωνήσουμε συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Δικαστηρίου», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Παράλληλα εξήγησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις διαπραγματεύσεις τους σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο να ανοίξει εκ νέου ο διάλογος και οι διερευνητικές επαφές ακόμη και για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα, όμως αντί να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρόταση, αντί να καθίσει και να μιλήσει μαζί μας, με τον συνηθισμένο τρόπο διαμαρτύρεται προς την ΕΕ, και ελπίζει σε βοήθεια άλλων. Αυτή η στάση δεν αρμόζει στην σοβαρότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας», επισήμανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος αν ελπίζει πως θα έχει αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες κάθε φορά που θα έχει στριμωχθεί» υποστήριξε ο κ. Ακσόι.