Skip to main content

Τούρκoι και Ισραηλινοί στο real estate της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας

Οι πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν από το συγκεκριμένο μέτωπο και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Αγοραστικό ενδιαφέρον, από Τούρκους και Ισραηλινούς παρατηρούν το τελευταίο διάστημα τα μεγάλα γραφεία real estate, που δραστηριοποιούνται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, μεγάλη αλυσίδας ξενοδοχείων από το Ισραήλ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το κτήριο του πρώην ξενοδοχείου «Βιέννη»  στην οδό Εγνατία, καθώς και για ακίνητο στην πλατεία Ελευθερίας που λειτουργεί κατάστημα τράπεζας. Επίσης, ισραηλινοί επενδυτές ενδιαφέρονται για το Καραβάν Σαράι, το μεγαλύτερο αστικό ακίνητο της πόλης, κτήριο διατηρητέο με κάλυψη 19.800 τ.μ. που επί δεκαετίες στέγαζε τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε: Ξενοδοχειακή αλυσίδα κοντά στην αγορά του «Βιέννη»

Διαβάστε: Σε ισραηλινούς επενδυτές περνάει το εμβληματικό Καραβάν Σαράι

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας, ωστόσο, είναι μια θετική εξέλιξη, μετά από πολύ καιρό.

Και μάλιστα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές στο κομμάτι του real estate. Γιατί μπορεί στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων να μην έχει ακόμα συνέλθει από τη δεκαετία της κρίσης που προηγήθηκε και έπληξε τη ζήτηση και τις αξίες, ωστόσο στο εξωτερικό η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις ήδη εκφράζονται φωνές ανησυχίας, ότι η ανατίμηση των αξιών είναι πλέον τέτοια, που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται «φούσκες» που μπορεί να προκαλέσουν την επόμενη οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα σχετική αναφορά έκανε και η κ. Ντανιέλ Νουί επικεφαλής εποπτικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σε συνέντευξή της σημείωσε ότι οι αξίες των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.