Skip to main content

Τούρκος Πρέσβης: Δεν κάνουμε πόλεμο μέσω των προσφύγων

«Ίσως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, όμως η τελειότητα ανήκει στους θεούς» δήλωσε ο Μπουράτ Οζούγκεργκιν.

Άδικη χαρακτήρισε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράτ Οζούγκεργκιν ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει πόλεμο στην Ελλάδα και στην Κύπρο μέσω προσφύγων και μεταναστών.

«Την εβδομάδα που 500 άνθρωποι πέρασαν στις ελληνικές ακτές, την ίδια εβδομάδα ήρθαν στην Τουρκία περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι. Ίσως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, η τελειότητα ανήκει στους θεούς, ωστόσο οποιαδήποτε επίθεση προς την Τουρκία είναι άδικη», είπε.

Εν συνεχεία σε απάντησή του στην εκπρόσωπο της ΕΕ ότι η Τουρκία έχει λάβει 5,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό, ο Μπουράτ Οζούγκεργκιν είπε: «Είναι λάθος. Λίγο παραπάνω από δύο δισεκ. έχουν πραγματικά εκταμιευθεί. Και για να είμαι ξεκάθαρος τα χρήματα δεν πάνε στο τουρκικό κράτος, πάνε στους πρόσφυγες. Επομένως η υπόνοια ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το ζήτημα των προσφύγων για να κερδίσει χρήματα είναι μεγάλη απρέπεια».

Σχετικά με τις παράνομες ενέργειας της τουρκικής πλευράς στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος Πρέσβης σημειώνει χαρακτηριστικά στα ΝΕΑ ότι «από τη δική μας την πλευρά οι Ελληνοκύπριοι είναι η αιτία και όχι εμείς». «Δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε γιατί ξεκινήσαμε εργασίες εκεί που θεωρούμε ότι είναι δική μας υφαλοκρηπίδα», συνεχίζει.

«Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος μας είναι να το αποτρέψουμε», είπε απαντώντας σε ερώτημα στο εάν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο σε βάθος χρόνου.

Τέλος επέμεινε στην ρητορική της Τουρκίας ότι οι διαφορές της με την Ελλάδα δεν αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα αλλά «υπάρχουν διαφορές στα θέματα του εναέριου χώρου, στα χωρικά ύδατα, στη στρατιωτικοποίηση των νησιών κτλ. Οταν υπάρχει διαφορά τη συζητάς και αν δεν μπορείς να τη λύσεις, πας στο δικαστήριο».