Skip to main content

Tradifresh: Η εταιρεία από το Αντίγονο που βάζει την πιπεριά Φλωρίνης στο… βάθρο

Η οικογένεια Τσακιρίδη με μότο «ο πλούτος και η αξία της φύσης στο τραπέζι σας» θέλει να αναδείξει τους διατροφικούς θησαυρούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Η πιπεριά Φλωρίνης πρωταγωνιστούσε στη ζωή τους πάντα, ήδη από όταν ήταν μικρά παιδιά και παρακολουθούσαν πώς ο σπόρος γινόταν φυτό και μεγάλωνε στις καλλιέργειες του πατέρα τους. Χρόνια αργότερα τα μέλη της οικογένειας Τσακιρίδη, τα αδέρφια Γιάννης και Σταύρος και η σύζυγος του Γιάννη, Κλέλια-Ελένη Χαϊμέλη, θα αποφάσιζαν να κάνουν το βήμα από την αγροτική παραγωγή προς τη μεταποίηση. Κάπως έτσι δημιούργησαν το 2019 την Tradifresh, μια εταιρεία στο Αντίγονο Φλώρινας με σλόγκαν «ο πλούτος και η αξία της φύσης στο τραπέζι σας» και στόχο να αναδείξει τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας. Η εκκίνηση έγινε με την πιπεριά Φλωρίνης και έξι κωδικούς που περιλαμβάνουν από ψητή πιπεριά μέχρι διαφορετικά είδη αλειμμάτων με την επωνυμία Lygistis.

Μάλιστα, ήδη η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Βέλγιο, Σουηδία, Αγγλία, ΗΠΑ και Καναδά, οι οποίες αποτελούν το 65% του τζίρου της. Στην προϊοντική γκάμα της Tradifresh περιλαμβάνεται επίσης και η σειρά αρωματικών φαρμακευτικών φυτών «Εορδαίας Γη».

Στο επιχειρηματικό αυτό εγχείρημα η οικογένεια Τσακιρίδη δίνει ιδιαίτερα έμφαση στις συνεργασίες με ντόπιους παραγωγούς, καθώς βασικός άξονας της φιλοσοφίας της είναι η ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής. Μάλιστα, επιθυμεί να δώσει με τα προϊόντα της υπεραξία στην τοπική παραγωγή, ενώ ακολουθεί ορθές γεωργικές πρακτικές, στο πλαίσιο του σεβασμού του περιβάλλοντος, αλλά και της επίτευξης της καλύτερης δυνατής ποιότητας. Πάντως η πιπεριά Φλωρίνης είναι μόνο η αρχή, αφού οι τρεις συνεργάτες θεωρούν πως τα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας είναι… θησαυρός και σχεδιάζουν αυτόν τον θησαυρό να τον αναδείξουν και να τον προβάλλουν μέσα από την παραγωγή και το brand τους. Έτσι, ετοιμάζουν ήδη νέα προϊόντα που θα αντανακλούν τον φυσικό πλούτο της Δυτικής Μακεδονίας. Άλλωστε, η οικογένεια διαθέτει πέραν της πιπεριάς Φλωρίνης και άλλες καλλιέργειες, όπως ροδάκινα και κεράσια, ενώ αναπτύσσει συνεχώς συνέργειες και με άλλους παραγωγούς.

Η πιπεριά Φλωρίνης και το πέρασμα στη μεταποίησή της

Τα αδέρφια Τσακιρίδη είχαν επαφή με τις καλλιέργειες από μικρά παιδιά. Ο πατέρας τους, Ανδρέας, καλλιεργούσε, μεταξύ άλλων, πιπεριές Φλωρίνης και έπαιρνε τους γιους του στο χωράφι για να μαθαίνουν τα μυστικά της γης. Μάλιστα, όπως λέει στη Voria ο Γιάννης Τσακιρίδης, σαν παιδί είχε την απορία πώς οι πιπεριές ξεκινούσαν πράσινες και γίνονταν στη συνέχεια κόκκινες και παρακολουθούσε με δέος παρέα με τον αδερφό του την εξέλιξή τους.

Σταύρος Τσακιρίδης

 

 

Ο ίδιος σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και άρχισε να εργάζεται στον επιχειρηματικό στίβο, ενώ ο αδερφός του ασχολήθηκε ενεργά με τις καλλιέργειες. Έτσι, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, η αγροτική εμπειρία του Σταύρου Τσακιρίδη ήρθε να ενωθεί με την εμπειρία του Γιάννη Τσακιρίδη και της συζύγου του Κλέλιας-Ελένης Χαϊμέλη στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις και να οδηγήσει στη δημιουργία της Tradifresh, που κρύβει στο όνομά της την παράδοση και τη φρεσκάδα.

«Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων: είναι η τιμή σε σχέση με την ποιότητα και την ποσότητα του προϊόντος, η φιλοσοφία του σεβασμού της φύσης που διατρέχει όλη την εταιρεία, αλλά και η αγάπη που βάζουμε στο προϊόν μας» λέει ο Γιάννης Τσακιρίδης, υπογραμμίζοντας την έμφαση που δίνει η Tradifresh στις πιστοποιήσεις.