Skip to main content

Αίμα στην άσφαλτο το καλοκαίρι – 16 νεκροί στην Κεντρική Μακεδονία

Τρεις άνθρωποι βρήκαν την καλοκαιρινή περίοδο τραγικό χαμό στους δρόμους της Χαλκιδικής - Τι δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία της αστυνομίας

Βαρύς ήταν και φέτος ο φόρος αίματος στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας (πλην της Θεσσαλονίκης) το καλοκαίρι, καθώς από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα ενώ άλλα 211 τραυματίστηκαν.

Τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώθηκαν συνολικά 155 τροχαία, εκ των οποίων τα 16 ήταν θανατηφόρα με ισάριθμους νεκρούς. Επιπλέον 15 τροχαία είχαν ως αποτέλεσμα να βγουν μέσα από τις λαμαρίνες των οχημάτων 20 βαριά τραυματίες, ενώ σε 124 ατυχήματα τραυματίστηκαν ελαφρά 191 άτομα.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, τα τροχαία το φετινό καλοκαίρι στους δρόμους της Χαλκιδικής, Πιερίας, Σερρών, Ημαθίας και Κιλκίς κατέγραψαν ελαφρά αύξηση. Συγκεκριμένα, φέτος σημειώθηκαν 155 ατυχήματα έναντι 116 το περσινό καλοκαίρι, με τον αριθμό των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους να παραμένει ο ίδιος.

Κάθε μήνα και ένας νεκρός στη Χαλκιδική το καλοκαίρι

Τρεις άνθρωποι βρήκαν την καλοκαιρινή περίοδο αδόκητο χαμό στους δρόμους της Χαλκιδικής, όπου η κίνηση των οχημάτων αυξάνεται ραγδαία στον δημοφιλή αυτό τουριστικό προορισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης κάθε μήνα ένας άνθρωπο έχανε τη ζωή του στη Χαλκιδική σε ανάλογο αριθμό τροχαίων. Τα τρία τροχαία σημειώθηκαν τον Ιούνιο στην Επαρχιακή Οδό Όρμος Παναγιά – Νικήτη, τον Ιούλιο στην Επαρχιακή Οδό Αφύτος – Καλλιθέα και τον Αύγουστο στην Π.Ε.Ο. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Τρίγλιας.

Τροχαίο δυστύχημα, με εγκατάλειψη, σημειώθηκε και την 1η Σεπτεμβρίου όταν αυτοκίνητο παρέσυρε ένα ζευγάρι τουριστών με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματρισμό άνδρα 57 ετών από τη Μεγάλη Βρετανία και τον σοβαρό τραυματισμό της γυναίκας που ήταν μαζί του. 

Συνολικά από τον Ιούνιο έως τα τέλη Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά στη Χαλκιδική 61 τροχαία, εκ των οποίων τα τρία θανατηφόρα, τα τρία σοβαρά και τα υπόλοιπα ελαφρά. Από τα ατυχήματα αυτά τραυματίστηκαν 94 άτομα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Γραφείου Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας – Αστυνόμο Α΄ Πέτρο Τάνο, τα τροχαία που σημειώθηκαν φέτος στη Χαλκιδική δεν σημειώθηκαν στο εθνικό δίκτυο αλλά κυρίως σε επαρχιακούς δρόμους.

Τροχαία ατυχήματα για την Κεντρική Μακεδονία:

Ατυχήματα

Ιούνιος – Αύγουστος 2018

Ιούνιος – Αύγουστος 2019

Θανατηφόρα

15

16

Σοβαρά

12

15

Ελαφρά

89

124

 

Περισσότερες από 12.000 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα

Περισσότερες από 14.900 τροχαίες παραβάσεις κατέγραψαν οι άντρες της Τροχαίας στην Κεντρική Μακεδονία το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια ελέγχων.

Οι οδηγοί που διέσχισαν τους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται να κατείχαν τα πρωτεία στην υπερβολική ταχύτητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε τρεις μήνες βεβαιώθηκαν 12.333 παραβάσεις. Τροχονομικές παραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι οδηγοί ήταν επίσης και η μέθη, η μη χρήση ζώνης και η μη χρήση κράνους.

«Ένα λάθος, μια απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε ένα θανατηφόρο τροχαίο. Από τις βασικές αιτίες είναι μεταξύ άλλων η υπερβολική ταχύτητα, η απόσπαση προσοχής του οδηγού καθώς και η μέθη» επισημαίνει στη Voria.gr ο Αστυνόμος Α΄ Πέτρος Τάνος.

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας πάντως καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους εφαρμόζουν συγκεκριμένο σχεδιασμό για την οδική ασφάλεια που συνδυάζει από τη μία πλευρά τους στοχευμένους ελέγχους, κυρίως όσον αφορά στις επικίνδυνες παραβάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ή ακόμα και θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, και από την άλλη την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και των παιδιών, με στόχο την καλλιέργεια της οδικής παιδείας και κουλτούρας.  

«Μέσα από την ανάλυση και χαρτογράφηση των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και από τα ιδιαίτερα για κάθε περιοχή γεωμορφολογικά και οδικά χαρακτηριστικά, σχεδιάζεται και υλοποιείται επιχειρησιακός σχεδιασμός με έμφαση στην εμφανή αστυνόμευση, στις περιπολίες σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και στους στοχευμένους ελέγχους», τονίζει ο κ. Τάνος.

Παραβάσεις

Ιούνιος – Αύγουστος 2018

Ιούνιος – Αύγουστος 2019

Υπερβολική ταχύτητα

12.108

12.333

Παραβίαση προτεραιότητας

70

196

Μέθη

1.006

901

Αντικανονικοί ελιγμοί

119

142

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας

734

686

Μη χρήση κράνους

660

651

Φωτοιγραφία αρχείου