Skip to main content

Σοκ στην Εύβοια: Στους επτά οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες

Εφιαλτική νύχτα με στην Εύβοια. Επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες. Μεταξύ αυτών και ένα βρέφος οκτώ μηνών.

Ασύλληπτες διαστάσεις παίρνει η τραγωδία από την φονική πλημμύρα στην Εύβοια.

Επτά άτομα εντοπίστηκαν νεκρά ανάμεσά τους και ένα βρέφος μόλις οκτώ μηνών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τηςν Πυροσβεστικής χωρίς τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν:

• ένα βρέφος και δύο ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά
• δύο ακόμη ενήλικες από την περιοχή Μπούρτζι καθώς και
• δύο ακόμη από την περιοχή Αμφιθέα

Παράλληλα, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζονται τις έρευνες για την αναζήτηση ενός αγνοούμενου ατόμου στην περιοχή Μπούρτζι.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες και συγκεκριμένα:
• το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82 απομακρύνσεις ατόμων εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 Ε/Π SAR και
• το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 Ε/Π SAR.

 

«Είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» είπε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει και χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε».

«Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές, η σκέψη μας σε όσους δεν τα κατάφεραν» πρόσθεσε και ευχαρίστησε όσους έδωσαν «τιτάνιο αγώνα» - όπως είπε - για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της σφοδρής κακοκαιρίας.

Ανέφερε ακόμη πως «ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» αλλά «έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες».

«Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία» συμπλήρωσε, ενώ ερωτηθείς «γιατί δεν λειτούργησε το 112» απάντησε πως αν ενεργοποιείτο «θα είχαμε εκατόμβη νεκρών».

Οι δύο ηλικιωμένοι ανασύρθηκαν νεκροί στα Πολιτικά Ευβοίας από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν από την τρομερή νεροποντή που έπνιξε από χτες το βράδυ την περιοχή και ειδικότερα τα Ψαχνά, τα Πολιτικά και το Λευκαντί. Πρόκειται για ένας 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το μωρό έχασε τη ζωή του, η νεροποντή έπιασε την οικογένεια στον ύπνο και οι γονείς του βρέφους σηκώθηκαν έντρομοι μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι και έψαχναν το παιδί τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Γ. Ψαθά, η οικογένεια διέμενε σε ισόγειο σπίτι, το οποίο πλημμύρισε εύκολα από την υπερχείλιση των ποταμών και τα φονικά νερά παρέσυραν το μωρό μέσα από την κούνια του, με αποτέλεσμα οι γονείς του να το εντοπίσουν λίγο αργότερα μέσα στις λάσπες και ενώ ήταν ήδη αργά.

Ο τέταρτος νεκρός είναι ένας 75χρονος στο Μπούρτζι. Ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να απομακρυνθεί από την περιοχή και παραύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Το απόγευμα της Κυριακής εντοπίστηκε ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο η μία εκ των δύο αγνοούμενων στην Εύβοια. Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς τη θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

 

 

 

Όλο το βράδυ στην Πολιτική Προστασία είχε σημάνει συναγερμός και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον Αρχηγό του ΠΣ ξενύχτησαν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι. Έγινε γιγαντιαία κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ με δεκάδες απεγκλωβισμούς απο αέρος, με μηχανήματα, ακόμα και με λέμβους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στα Πολιτικά έχουν δημιουργηθεί «ποτάμια» που ξεπερνούν και το 1m σε ύψος που κατευθύνονται προς την παραλία.

Ακόμη και τα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής αδυνατούν να περάσουν σε διάφορα σημεία με συνέπεια οι εκκλήσεις από τους πολίτες που γίνονται για απεγκλωβισμό είτε από Ι.Χ. είτε από κατοικημένες περιοχές είτε από ένα camping της περιοχής να μην μπορούν να τους προσεγγίσουν. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τροχόσπιτα που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη και τα οποία έχουν κυκλώσει όγκοι νερού που κινούνται ανεξέλεγκτα.

"Τραγική κατάσταση. Πνίγεται η αδελφή μου και ο γαμπρός μου είναι σε ισόγειο, ίσα ίσα που αναπνέουν από τη μύτη, εγώ πρόλαβα και ανέβηκα στην ταράτσα και σωθήκαμε. Yπήρξε ολιγωρία ξέρανε εδώ και μια εβδομάδα για να ειδοποιήσουν τον κόσμο να φύγουν, τεράστια καταστροφή. Στο ισόγειο η στάθμη είναι δυο μέτρα" τόνισε στον ΣΚΑΪ κάτοικος της περιοχής.

"Είμαστε στις ταράτσες, το νερό στο σπίτι φτάνει πάνω από τα γόνατα. Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα. Το θετικό είναι ότι έχει σταματήσει η βροχή" δήλωσε στον σταθμό άλλος κάτοικος κοντά στο Λήλαντα ποταμό.

Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας. ‬Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία και το ΚΥ της περιοχής

Από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα & Αθήνα. ‬Σε επιφυλακή το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης, το ΚΥ Ψαχνών.

‪Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας.

 Στις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια, αύριο ο πρωθυπουργός

Στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας θα μεταβεί αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει:

«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή».