Skip to main content

Από φθινόπωρο τα έργα για την ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά

Επτά σχήματα κατέθεσαν προσφορές στον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Ποιο αναδείχθηκε μειοδότης

Από το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, ένα έργο που πρόκειται να δώσει νέα πνοή στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Στις 8 Μαΐου ανοίχθηκαν οι ηλεκτρονικές προσφορές από την αρμόδια επιτροπή του δήμου Παύλου Μελά για το έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά», προϋπολογισμού 19,6 εκατ. ευρώ.

Από τα επτά σχήματα που κατέθεσαν προσφορές στον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό μειοδότης ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ» και «Νατούρα ΑΕ», με ποσοστό έκπτωσης περίπου 54,5%. Σημειώνεται ότι η εταιρεία «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ» είναι αυτή που είχε αναλάβει και ολοκλήρωσε το έργο της Νέας Παραλίας.

Διαβάστε: Μέχρι την Άνοιξη ο ανάδοχος για την ανάπλαση του στρατοπέδου Π.Μελά

Αφού οριστικοποιηθεί η σύνταξη του πρακτικού από την αρμόδια Επιτροπή του δήμου Παύλου Μελά, θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή ο προσωρινός ανάδοχος του έργου. Στη συνέχεια, θα περάσει τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και, μετά την επικαιροποίηση των δικαιολογητικών, θα προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης.

Οι διαδικασίες για την κατακύρωση του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση της εμβληματικής αυτής παρέμβασης στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Κατά την πρώτη φάση της ανάπλασης στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά προβλέπονται παρεμβάσεις σε υποδομές, ηλεκτροφωτισμό, εξοπλισμό για τους πολίτες, κατεδαφίσεις κτηρίων, αποκατάσταση πρασίνου, καθώς και δημιουργία τριών αναψυκτηρίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την μέρα έναρξής τους.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών και σύμφωνα με τις μελέτες θα πραγματοποιηθούν οι βασικές υποδομές παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Θα κατεδαφιστούν όσα κτίσματα είναι ερείπια και επικίνδυνα για τους πολίτες.

Θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ο δενδρόκηπος, όπου προβλέπεται η φύτευση χιλιάδων δέντρων και θάμνων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια - παρασκευαστήρια, καθώς και σε διάφορα σημεία της έκτασης θα τοποθετηθεί εξοπλισμός για τους πολίτες, όπως καθιστικά.

Κατά τις εργασίες της πρώτης φάσης θα γίνει η οριοθέτηση του χώρου και η περίφραξη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν έξι πύλες εισόδου - εξόδου για τους πεζούς ενώ το πάρκο θα είναι ανοιχτό με βάση κάποιο ωράριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, στην πρώτη φάση της ανάπλασης προβλέπεται και η αποκατάσταση του του εμβληματικότερου κτίσματος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτιρίου Α2, εμβαδού 3.353,14 τ.μ, στο οποίο θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο. Πρόκειται για ένα επίμηκες κτήριο, που αναπτύσσεται στη δυτική πλευρά του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά με κύρια όψη στην οδό Λαγκαδά. Για το κτήριο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αναμένεται η αδειοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ξεκίνησαν να τρέχουν τις διαδικασίες για τη δεύτερη φάση ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου.