Skip to main content

Τρία εργαλεία για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Εργαλεία για επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις νεοφυών, αλλά και ώριμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη

Καινοτόμοι τρόποι χρηματοδότησης και ευκαιρίες επιχορηγήσεων για πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες - νεοσύστατες ή ώριμες - επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα με θέμα «Funding Crossroads», που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και το Hellenic Design Centre, στο πλαίσιο του έργου Innova-FI.

Εκπρόσωποι της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» - ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) καθώς και ιδιωτικών πρωτοβουλιών έδωσαν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο του OK!Thess, να ενημερωθούν αναφορικά με τη χρήση των υπαρχόντων εργαλείων για την ενίσχυση της καινοτομίας των επιχειρήσεων, καθώς και τις διαδικασίες αυτών.

Μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ από την Microstars του ΚΕΠΑ

H Microstars αποτελεί πλατφόρμα του ΚΕΠΑ για την παροχή μικροδανείων 1.000-25.000 ευρώ (με επιτόκιο περίπου 7% και περίοδο αποπληρωμής 2-5 έτη) και υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (υφιστάμενων και νέων) στην Κεντρική Μακεδονία. Ξεκίνησε να λειτουργεί την περίοδο 2015-2016 με τη δημιουργία δύο Κέντρων Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, ενώ από τον Μάιο του 2017, έχει θέσει σε λειτουργία την πρώτη online πλατφόρμα υποβολής αίτησης μικροδανείου. Σήμερα λειτουργεί σε συνεργασία με τις συνεταιριστικές τράπεζες Καρδίτσας και Παγκρήτια, ενώ, μόλις ρυθμιστεί το πλαίσιο για τη δημιουργία εξωτραπεζικών φορέων μικροπιστώσεων (σσ: έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το σχετικό ν/σ και αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν μη τραπεζικό φορέα μικροπιστώσεων (microcredit), παρέχοντας τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως είπε η κ. Δέσποινα Καμπουρίδου, στέλεχος του ΚΕΠΑ, τη διετία 2017-2018 έχουν δοθεί συνολικά 532 δάνεια, με μέσο όρο 19.000 ευρώ έκαστο, και τη συνολική εκταμίευση να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Το 75% αυτών των δανείων αφορούσαν αγορά εξοπλισμού. Από τις συνολικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Microstars, το 20% ήταν από γυναίκες, το 60% αφορούσε συμβουλευτική, το 56% ήταν από νέες επιχειρήσεις, το 65% ήταν από εταιρείες με πράσινες πολιτικές, ενώ το 50% εξ αυτών έκανε τουλάχιστον μία πρόσληψη.

Τα επόμενα βήματα της Microstars είναι, σύμφωνα με την κ. Καμπουρίδου, η γεωγραφική επέκταση της υπηρεσίας στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας, η παροχή νέων υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες και η θεσμική υποστήριξη στον σχεδιασμό εργαλειών μικροπιστώσεων.



Κεφάλαια 4,7 δισ. ευρώ μέσω του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020

Τις βασικές αρχές του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» - ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 παρουσίασε ο Μιχάλης Δρίτσας, στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισής του. Όπως είπε, το ΕΠΑνΕΚ έχει προϋπολογισμό 4,7 δισ. Ευρώ (3,69 δις ευρώ Ενωσιακής Συνδρομής) και κεντρικό στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, τη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Οι στρατηγικοί τομείς προτεραιότητας του προγράμματος είναι η αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, το περιβάλλον, ο τουρισμός, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η υγεία και οι κατασκευές.

Οι τρόποι ενίσχυσης μίας επιχείρησης μέσω του ΕΠΑνΕΚ είναι είτε με τη μορφή επιχορηγήσεων (grants), δηλαδή χρηματοδοτήσεων που δεν επιστρέφονται, είτε μέσω χρηματοδοτικών μέσων (Fis), που επιστρέφονται και επαναχρησιμοποιούνται, όπως δάνεια-εγγυήσεις με ευνοϊκούς όρους και Επιχειρηματικά Κεφάλαια με αντίστοιχη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, οι 119 προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων από φορείς, προκηρύξεις κρατικών ενισχύσεων και σύσταση Ταμείων που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα έχουν προϋπολογισμό 4,827 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν ποσοστό ενεργοποίησης 102%. Ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων ανέρχεται σε 3,96 δισ. Ευρώ (84%).

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα μέσω των ήδη υλοποιούμενων δράσεων είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- 15.100 ενταγμένες επιχειρήσεις στις δράσεις επιχειρηματικότητας

- 586 έργα στο πλαίσιο της δράσης«Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» με τη συμμετοχή 730 επιχειρήσεων

- 7.800 επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν από τα Ταμεία Χαρτοφυλακίου

- 3.000 θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τα μέχρι τώρα ενταγμένα έργα επιχειρηματικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης

- 70.000 εργαζόμενοι καταρτίζονται και πιστοποιούν δεξιότητές τους

Το υπό-πρόγραμμα «Ταμείο Επιχειρηματικότητας II» παρουσίασε η Μαρία Χρισσαΐτη, επίσης στέλεχος της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ. Στόχος του έργου είναι η ένταξη 9.500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η πλήρης λειτουργία του αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου 2019. Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης για τη συγκεκριμένη δράση ανέρχεται σε 523,3 εκατ. ευρώ, διατίθενται 400 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ, συμμετέχουν 12 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα με 123,3 εκατ. ευρώ, ενώ, με τη συμμετοχή των τραπεζών και των ιδιωτικών κεφαλαίων αναμένεται να ενεργοποιηθούν επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποδράσεις, οι οποίες προβλέπουν την παροχή δανείων επενδυτικού σκοπού από 25.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού ύψους 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ. Τα πρώτα έχουν διάρκεια 5-10 έτη με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες, ενώ τα δεύτερα διαρκούν από 24 έως 60 μήνες με περίοδο χάριτος έως 6 μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω δάνεια μπορούν να χρηματοδοτήσουν και τον ΦΠΑ που περιλαμβάνεται στα παραστατικά των επιλέξιμων δαπανών.

Το fund… των funds

Το επενδυτικό εργαλείο Equifund παρουσίασε η Βιβή Παπασούλη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται τόσο με κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) όσο και από εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους, ενώ συμμετοχή έχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο εν λόγω θεσμός έχει τη δυνατότητα παροχής συνολικών χρηματοδοτήσεων έως και 400 εκατ. ευρώ.

Το Equifund δεν χρηματοδοτεί απευθείας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά χρησιμοποιεί ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς και αναπτύσσεται σε τρεις τομείς: α) καινοτομία, με στόχευση σε ιδέες που είναι στο αρχικό στάδιο (επένδυση 50 χιλ. ευρώ με πέντε εκατ. ευρώ, συνολικά κεφάλαια 140 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή τεσσάρων funds – έμφαση στο deeptech), β) startups που έχουν ξεκινήσει πωλήσεις, με παροχή τεχνογνωσίας και πρόσβασης σε δίκτυα (επένδυση ανά σχέδιο 400 χιλ με 5 εκατ. ευρώ, κεφάλαια λίγο πάνω από 60 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή δύο funds – έμφαση στο ICT), και, γ) πιο ώριμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και λαμβάνουν στήριξη στις εξαγωγές και τη διεθνοποίηση (επένδυση ανά εταιρεία 2 εκατ με 12 εκατ ευρώ, με κεφάλαια έως 210 εκατ. ευρώ και συμμετοχή τριών funds).