Skip to main content

Τρία νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό

Και τα τρία νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι άνδρες και δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό στο διάστημα επώασης της νόσου.

Τρία νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας συνολικά τα 72 από την έναρξη της καταγραφής των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Και τα τρία νέα κρούσματα είναι άνδρες όπως και όσα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη χώρα, ενώ δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό στο διάστημα επώασης της νόσου. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι τα 36 έτη, από 19 έως 61 ετών, εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 28%.

Από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. 

Η χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (εβδομάδα κατά ISO) παρουσιάζεται στο παρακάτω γράφημα:

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 24.256 κρούσματα της νόσου σε 44 διαφορετικές χώρες.