Skip to main content

Τριακόσιες πολυεθνικές έχουν R&D κέντρα στο Ισραήλ

Το οικοσύστημα Fin Techs και η σύνδεση με Ιnnovation Studio της VISA στο Τελ Αβίβ.Τρία προγράμματα για start upers στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες

Το οικοσύστημα καινοτομίας του Ισραήλ, έχει προσελκύσει στη χώρα τμήματα R&D 300 πολυεθνικών εταιρειών, με την τεχνολογική ανάπτυξη να τροφοδοτείται από μία δυναμική business κουλτούρα στις start ups, στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία σε ότι αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, είναι εντυπωσιακά. Το οικοσύστημα τεχνολογίας της χώρας, είναι τόσο δυναμικό που το 86% των επενδύσεων που γίνονται σε start ups, προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μεταξύ 2013 και 2017 διπλασιάστηκαν, φτάνοντας στα 5,2 δισ δολάρια, από 2, 4 δισεκατομμύρια.

Το οικοσύστημα αντλεί χρηματοδοτικούς πόρους και οι επιχειρηματικοί επιταχυντές, ωθούν το καινοτόμο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, με τους accelarators από 65 το 2012, να έχουν αυξηθεί σε 261 το 2017.

Σε αυτό το οικοσύστημα καινοτομίας, οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν χρηματοοικονομικές τεχνολογίες, οι λεγόμενες Fin Tech, έχουν ήδη κλείσει τον κύκλο της πρώτης γενιάς - με πολλά σημαντικά deals- ενώ η δεύτερη γενιά έχει έρθει στο προσκήνιο, με την ανάπτυξή τους να προωθείται και μέσα από το Κέντρο Καινοτομίας της VISA στο Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ είναι παγκόσμια γνωστό σαν start up nation, αλλά όπως αποδεικνύεται είναι και fin tech nation, σύμφωνα με τον  κ. Shahar Friedman, διευθυντή του Visa Innovation Studio, στο Τελ Αβίβ, ο οποίος από την 83η ΔΕΘ παρουσίασε τις τρεις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που η VISA ξεκίνησε μέσα στο 2018,  απευθυνόμενη στις καινοτόμες fin tech. Συγκεκριμένα:

1) το Fin Tech Fast Track Program,  που αφορά εξελιγμένες προτάσεις για digital payment solutions.

2)  ένα πρόγραμμα επενδυτικό, με προϋπολογισμό 100 εκατ.δολαρίων για Fin Tech αναπτύξεις.

3) διαγωνισμός για Fin Tech start ups, με δύο κατευθύνσεις, η μία για το customer experience in payments και, η δεύτερη, για το μέλλον στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες.