Skip to main content

Τριήμερη απεργία σε διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια από 21 Νοεμβρίου

Απεργούν από 21 Νοεμβρίου διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια - Ο κλάδος είχε ξεκινήσει κινητοποιήσεις και τον περασμένο Μάιο με πολύ μεγάλη συμμετοχή

Απεργιακές κινητοποιήσεις αρχίζουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί στις 21 Νοεμβρίου και για τρεις ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

Είχε προηγηθεί σύσκεψη όλων των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) όπου και ελήφθη η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο κλάδος ζητά να καταργηθεί το clawback που είναι η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΑΣΙΔΙΚ μετά από ευρεία σύσκεψη που στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που είναι ο θεσμικός θεματοφύλακας όλου του ιατρικού κόσμου της χώρας, στην οποία συμμετείχαν όλες σχεδόν οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ενώσεις των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, αλλά και Πρόεδροι άλλων μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων, αποφασίστηκε η έναρξη κινητοποιήσεων του κλάδου των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων, με μοναδικό αίτημα την κατάργηση του claw back, του ανήθικου, ληστρικού και καταστροφικού μέτρου της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών ενός κλειστού και ανεπαρκούς προϋπολογισμού για τις πραγματικές ανάγκες των 10.000.000 ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος είχε ξεκινήσει κινητοποιήσεις και τον περασμένο Μάιο με πολύ μεγάλη συμμετοχή διεκδικώντας ακριβώς την ικανοποίηση του ίδιου αιτήματος, αλλά η απεργία διεκόπη λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, το clawback προστιθέμενο σε άλλα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλλει από το έτος 2013 και μετά «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όλες ανεξαιρέτως τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή».

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ επισημαίνει ότι πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), αφού οι περισσότερες κρατικές δομές έχουν καταρρεύσει.