Skip to main content

Εξαγωγικά διαμάντια της Β.Ελλάδας που αναπτύχθηκαν μέσα στην κρίση

Εξαγωγικά «διαμάντια» της Βόρειας Ελλάδας επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο της Eurobank στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Go In Thessaloniki

Η κρίση είχε δραματικά αποτελέσματα για το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, με εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων και στρατιές ανέργων. Ωστόσο, σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο υπάρχουν εταιρείες που όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν, αλλά αναπτύχθηκαν, αύξησαν τις θέσεις εργασίας τους και κυριάρχησαν στους κλάδους τους. Τα κοινά στοιχεία που μοιράζονται, που φαίνεται να είναι το «μυστικό» της επιτυχίας τους, είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία, δύο έννοιες που όταν ξεφύγουν από το πεδίο της θεωρίας και γίνουν πράξη μπορούν να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ανεξαρτήτου κλάδου και δραστηριότητας.

Πέντε εξαγωγικά «διαμάντια» της Βόρειας Ελλάδας επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο της Eurobank, μαζί με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Go In Thessaloniki, που διοργανώνει η τράπεζα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Οι εταιρείες Kleemann, Elvial, Isomat, Φάρμα Κουκάκη και Eurimac άνοιξαν τις πύλες τους και παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας τους, που τους έχει επιτρέψει να κατέχουν ηγετικές θέσεις, η καθεμία στο αντικείμενό της.

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στον τομέα της Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής του Ομίλου της Eurobank, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι το μοντέλο της οικογενειακής επιχείρησης με τεχνογνωσία και εξωστρέφεια, από όπου θα προκύψουν τα headline επιχειρηματικά ονόματα της χώρας. Ο κ. Βασιλείου είπε πως πολλές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα συνδυάζουν την τεχνογνωσία, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, μαζί με το ήθος και την ακεραιότητα, που αποτελούν, όπως σημείωσε, το κορυφαίο κριτήριο για την Eurobank, ούτως ώστε να συνεργαστεί στενά με μία επιχείρηση. Ο ίδιος είπε ότι τα τελευταία χρόνια τα κλιμάκια της τράπεζας έχουν επισκεφθεί πάνω από 250 επιχειρήσεις-πελάτες, καθώς είναι στην κουλτούρα της Eurobank η ανάπτυξη στενών σχέσεων συνεργασίας.

Να σημειωθεί ότι η επιχειρηματική αποστολή Go in Thessaloniki αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν B2B συναντήσεις μεταξύ 120 ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και 60 ξένων εισαγωγέων από 20 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κύπρο, Μαλαισία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ταϊλάνδη και Φινλανδία). Εκτός των 60 αγοραστών που συμμετέχουν με φυσική παρουσία στο Go InThessaloniki, 80 ακόμα επιχειρήσεις του εξωτερικού πρόκειται να εκπροσωπηθούν στις συναντήσεις από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται. Η επιχειρηματική αποστολή στη Θεσσαλονίκη είναι η τρίτη κατά σειρά, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα και την Κρήτη.

Eurimac: Νέα γενιά ζυμαρικών από την κορυφαία εξαγωγική εταιρεία της Ελλάδας

Η Eurimac ΑΕ, με έδρα τη ΒΙΠΕ Κιλκίς, είναι η κορυφαία εταιρεία σε εξαγωγές ζυμαρικών στην Ελλάδα, καθώς το 40% της ετήσιας παραγωγής της, που το 2017 ξεπέρασε τους 52.000 τόνους, κατευθύνεται σε πάνω από 50 χώρες, από την Ιαπωνία έως τον Καναδά, ενώ στόχος της είναι οι εξαγωγές της να αγγίξουν το 42% το 2020.  Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε το 2017 σε 34,77 εκατ. ευρώ, τα EBITDA άγγιξαν τα 5,68 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 3,92 εκατ. ευρώ.

Από το φθινόπωρο, το νέο «καμάρι» της Eurimac είναι η γενιά ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ 5 Δημητριακά, που αποτελείται από πέντε κωδικούς, και συνταγή με σκληρό σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι και όλευρα.

Όπως τόνισε στη διάρκεια ξενάγησης σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurimac, Σταύρος Κωνσταντινίδης συνολικά η Eurimac παράγει οκτώ είδη μακρών και 52 είδη κοντών ζυμαρικών. Κάθε ημέρα παράγονται 220-250 τόνοι ζυμαρικών, ενώ το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα για ετήσια παραγωγή 720.000 τόνων, δουλεύοντας 24 ώρες την ημέρα, για 330 ημέρες τον χρόνο.

Από το 2013 η θερμική ενέργεια του εργοστασίου της Eurimac παράγεται από την καύση ορυζοφλοιού(βιομάζα), που η εταιρεία προμηθεύεται κυρίως από το εργοστάσιο ρυζιού που διατηρεί στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Με την παραπάνω εγκατάσταση η Eurimac έγινε φιλική προς το περιβάλλον, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, ενώ μείωσε παράλληλα το κόστος παραγωγής. Μάλιστα, εξασφαλίζει ετήσιο εισόδημα της τάξης των 300.000 ευρώ από την εξαγωγή τέφρας στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Ο σιμιγδαλόμυλος της εταιρείας, που λειτουργεί σε πενταόροφο κτήριο, έχει αλεστική ικανότητα 330 τόνων την ημέρα, κάτι που τον καθιστά ίσως τον μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην εξαιρετική σχέση της εταιρείας με την τράπεζα Eurobank, η οποία, όπως είπε στηρίζει την Eurimac σε κάθε της προσπάθεια και μέσω των δράσεών της φέρνει κοντά τον παραγωγό με τον πελάτη.




Εντός του 2019 ολοκληρώνεται το mega project της Kleemann στην Κίνα

Εάν μία εταιρεία στην Βόρεια Ελλάδα είναι συνυφασμένη με τις έννοιες εξαγωγές και εξωστρέφεια αυτή είναι η Kleemann, μία από τις πιο διεθνοποιημένες βιομηχανίες ανελκυστήρων, με έδρα το Κιλκίς.

Πάνω από το 90% της παραγωγής της Kleemann πωλείται εκτός Ελλάδας, ενώ η εταιρεία διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκτός από την Ελλάδα, στη Ρωσία, την Τουρκία, τη Σερβία και την Κίνα. Στην τελευταία, μάλιστα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Κουκούντζος,η Kleemann ολοκληρώνει εντός του 2019 επένδυση ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου εργοστασίου και πύργου δοκιμών ανελκυστήρων υψηλών ταχυτήτων. Άλλωστε, η Κίνα, στην οποία η Kleemann έχει παρουσία από το 2011 (με επένδυση 2 εκατ. ευρώ) αποτελεί μία από τις κορυφαίες αγορές-στόχο της εταιρείας, καθώς εκεί πραγματοποιείται περίπου το 10% των παγκόσμιων πωλήσεων ανελκυστήρων.

Η Kleemann πραγματοποιεί πωλήσεις σε πάνω από 110 χώρες, ενώ είναι η κορυφαία εταιρεία του κλάδου της στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με ανθρώπους της, περίπου οκτώ στους 10 ανελκυστήρες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν κάποια από τα υλικά της. Σε παγκόσμιο επίπεδο η εταιρεία πουλάει περίπου 6.000 ολοκληρωμένα συστήματα ανελκυστήρων ετησίως, εξασφαλίζοντας έτσι περίπου το 0,5% της συγκεκριμένης αγοράς.

Στην Kleemann εργάζονται πάνω από 1.500 άτομα (+100 την τελευταία διετία), εκ των οποίων τα 1.000 στην έδρα της εταιρείας στο Κιλκίς. Μάλιστα, 320 από αυτούς είναι από τη Θεσσαλονίκη.




ISOMAT:Νέες επενδύσεις 14 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο επενδυτικό σχέδιο της ISOMAT, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο πρόεδρος του ομίλου, Στέφανος Τζιρίτης.

Από το παραπάνω ποσό τα 8 εκατ ευρώ επενδύονται στην Ελλάδα και αφορούν τη δημιουργία νέας αποθήκης 4.000 τμ και την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού τελευταίας γενιάς. Ακόμη, ο Όμιλος ISOMAT «τρέχει» επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ στις θυγατρικές του στη Ρουμανία (5 εκατ. ευρώ) και τη Σερβία (1 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον κ. Τζιρίτη ο κύκλος εργασιών της μητρικής στην Ελλάδα ξεπερνάει φέτος τα 45 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 13%, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ από περίπου 45 εκατ. ευρώ το 2017. Οι εξαγωγές της ISOMAT αγγίζουν το 50% του τζίρου της και καταγράφουν άνοδο περίπου 20% το 2018.

Στα χρόνια της κρίσης της οικοδομής η ISOMAT ενίσχυσε την εξωστρέφειά της με το άνοιγμα σε νέες αγορές και την είσοδο σε νέα τμήματα της αγοράς. Όπως είπε ο κ.Τζηρίτης  σήμερα ο κλάδος της οικοδομής αναπτύσσεται κατά 17-18% κυρίως λόγω των επενδύσεων στον τουρισμό, τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων και την ανακαίνιση διαμερισμάτων με στόχο τη διάθεσή τους σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που διαπίστωσε ο πρόεδρος της ISOMAT είναι η υπερφορολόγηση, την οποία υπολόγισε συνολικά στο 47%, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μείωσης της όσο αυξάνεται το ΑΕΠ.

Συνολικά ο όμιλος απασχολεί 418 άτομα (289 στη μητρική σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα, και 129 στις θυγατρικές του εξωτερικού). Μάλιστα ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 32% μέσα σε μια δεκαετία.

Βασικό υποστηρικτή της ISOMAT αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια η Eurobank, η οποία, όπως είπε ο κ. Τζιρίτης, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ομίλου και του παρέχει πρωτοποριακά ψηφιακά συστήματα.