Skip to main content

ΕΒΖ: Τα βρίσκουν για τις τιμές οι τευτλοπαραγωγοί με τον Φέκερ

Προσέγγιση των δύο πλευρών και ενδιαφέρον για να πληρωθούν οι αγρότες το 2018, παρότι δεν έχει αναλάβει το βάρος της καμπάνιας ο υποψήφιος επενδυτής.

Την τρίτη συνάντηση, μέσα μόλις σε 20 ημέρες, είχαν σήμερα εκπρόσωποι των τευτλοκαλλιεργητών, με τον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή στη βιομηχανία ζάχαρης και επικεφαλής του fund «Ιnnovation Brain» αλλά και εκπρόσωπο της νεοσυσταθείσας «Hellenic Agri Group», κ. Λούκας Φέκερ

Σημειώνεται οτι τις 26 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στο Δικαστήριο το αίτημα ένταξης της ΕΒΖ στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σύμφωνα λοιπόν με τευτλοκαλλιεργητές που μετείχαν στη σημερινή συνάντηση, που άρχισε το μεσημέρι και τελείωσε μετά τις 6 μ.μ., το κλίμα σε αυτές τις συζητήσεις γίνεται από καλό, καλύτερο, καθώς οι δύο πλευρές, στη βάση των στοιχείων που αφορούν την καλλιέργεια αλλά και της λογικής που επιδεικνύεται, καταλήγουν σε κοινά συμπεράσματα.

Μάλιστα επειδή είναι γνωστό το πολύ μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΕΒΖ, επιδιώκεται η εξεύρεση τρόπου, μετά από πρόταση του κ. Φέκερ και παρότι η  καμπάνια είναι στα χέρια της Ζάχαρης, για να πληρωθούν οι αγρότες που πήραν το ρίσκο  και καλλιέργησαν και φέτος τεύτλα.

Αγρότες και επενδυτής συμφωνούν στο να ισχύσουν οι περυσινές τιμές (σ.σ. ενδεικτικά σημειώνονται τα 30 ευρώ/τόνο για τα 12 pol) για το 2019 και για μια τριετία, τα έξοδα μεταφοράς των τεύτλων στο εργοστάσιο του Πλατέος να καλύπτονται από την εταιρεία και, τα έξοδα εξαγωγής που αφορούν τους μηχανάτορες (σ.σ. πολλοί παραγωγοί είναι και μηχανάτορες) , να βαρύνουν αυτούς και να υπολογιστούν με την εκκαθάριση της οφειλής.

Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν ακόμη και την εξόφληση, από του χρόνου, των παραγωγών, μέσω της «κάρτα του αγρότη», ενώ έγιναν προτάσεις για τις προμήθειες εφοδίων και ειδικών φυτοπροστατευτικών.

Το επόμενο ραντεβούν Φέκερ και τευτλοπαραγωγών συμφωνήθηκε για μετά από 15 ημέρες, διάστημα στο οποίο ο υποψήφιος επενδυτής θα επισκεφθεί τα εργοστάσια σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα.

Επίσης, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν από τον δ/νοντα σύμβουλο της ΕΒΖ κ. Χρήστο Πούρη, ότι η καμπάνια θα αρχίσει στις 24-25 Σεπτεμβρίου , πως η εταιρεία κατόρθωσε να έρθει σε συνεννόηση με ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και εταιρεία ύδρευσης για να λειτουργήσει το ζαχαρουργείο στο Πλατύ, ενώ μένει να καταλήξει σε συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τη τιμή μεταφοράς των τεύτλων.