Skip to main content

Τρίτο lockdown τον Φεβρουάριο, εισηγείται σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης

«Πιθανότατα θα χρειαστεί μια νέα καραντίνα. Το αν θα είναι πολύ αυστηρή ή πιο χαλαρή είναι πολιτική απόφαση», είπε ο σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης

Η Γαλλία ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτο lockdown, ίσως κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του Φεβρουαρίου, λόγω των νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στη χώρα, δήλωσε ο κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την πανδημία.

Οι Γάλλοι μαθητές κατά παράδοση έχουν δύο εβδομάδες διακοπές τον Φεβρουάριο (σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με την περιοχή), αρχής γενομένης από τις 6 Φεβρουαρίου.

«Πιθανότατα θα χρειαστεί μια νέα καραντίνα. Το αν θα είναι πολύ αυστηρή, όπως του Μαρτίου, ή πιο χαλαρή, όπως εκείνη του Νοεμβρίου, είναι πολιτική απόφαση», είπε ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ο επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να αποφασίσει αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν στη Γαλλία 18.436 νέα κρούσματα της Covid-19 και 72 θάνατοι, πολύ λιγότεροι από τους 230 του Σαββάτου. Αυξήθηκαν όμως οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, κατά 493 και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, κατά 69.

Οι αριθμοί αυτοί συνιστούν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Νοεμβρίου. Συνολικά, σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 26.393 άνθρωποι και στις ΜΕΘ 2.965.

«Αν δεν αυστηροποιήσουμε τα μέτρα, θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη κατάσταση από τα μέσα Μαρτίου. Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, οι πολιτικοί πρέπει να αποφασίσουν», τόνισε ο Ντελφρεσί.

Επισήμανε επίσης ότι θα ήταν λογικό το νέο lockdown να συμπέσει με τις σχολικές διακοπές, οι οποίες θα μπορούσαν να παραταθούν κατά μία εβδομάδα.