Skip to main content

Τρόχαλος: Τριάντα αθλητές ορεινού τρεξίματος στις κακοτράχαλες πλαγιές του Ολύμπου

Μετά από μία αναβολή λόγω των έντονων χιονοπτώσεων διοργανώθηκε με επιτυχία το Σάββατο ο Τρόχαλος, ο αγώνας των 32 χιλιομέτρων στο βουνό των Θεών.

Ξεκίνησαν 30 και τερμάτισαν 23, ανάμεσά τους και 4 γυναίκες. Όλοι τους υπερέβαλαν τον εαυτό τους, και κάλυψαν χωρίς απρόοπτα μια κυκλική διαδρομή 32 χιλιομέτρων με αφετηρία και τερματισμό τον Αϊ Γιάννη, 4 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο, στο πλαίσιο του πρώτου εθνικού -προς το παρόν- αγώνα στον Όλυμπο με την ονομασία Τρόχαλος. 

Οι ανηφόρες ήταν συνολικά 2.900 μέτρα γεγονός που σημαίνει ότι οι αθλητές ανέβηκαν και κατέβηκαν έναν ολόκληρο Όλυμπο.

Πρώτοι τερμάτισαν με τον ίδιο χρόνο 4 ώρες και 35 λεπτά δύο αθλητές και φίλοι από τον Βόλο, ο Φιλάρετος Μπούκης και ο Ευριπίδης Μπουμπουζιώτης, ενώ στις γυναίκες πρώτη έφτασε στον τερματισμό η Ντέπυ Σημαντράκου από τη Θεσσαλονίκη με χρόνο 6 ώρες και 3 λεπτά.

"Ήταν ένας πολύ δυνατός αγώνας, μέσα στις δασοσκέπαστες πλαγιές του Ολύμπου, που τις διατρέχουν γάργαρα νερά, με μοσχοβολιστά λουλούδια και ολάνθιστα μονοπάτια", δήλωσε στη Voria, ο διοργανωτής του αγώνα και αθλητής ορεινού τρεξίματος, Λάζαρος Ρήγος, προσθέτοντας ότι ο καιρός στάθηκε σύμμαχος για τους συμμετέχοντες.

"Το Σάββατο είχε βαρύ καιρό στον Όλυμπο, με συννεφιά και κρύο, αλλά οι συνθήκες αυτές είναι ιδανικές για αγώνες στο βουνό. Σε ένα σημείο της διαδρομής, στη θέση Τσουκνίδα, σε υψόμετρο 1.335 μέτρα δίπλα στο μονοπάτι υπήρχαν τα τελευταία χιόνια κι αυτό ήταν κάτι πολύ εντυπωσιακό", σημείωσε ο κ. Ρήγος.

O Τρόχαλος, που σημαίνει σωρός από πέτρες και υπάρχει τοπωνύμιο με αυτό το όνομα κατά μήκος της κυκλικής διαδρομής των 32 χιλιομέτρων, διοργανώθηκε για πρώτη φορά και στόχος είναι να γίνει θεσμός και να προστεθεί στους διεθνείς αγώνες που γίνονται στο βουνό των Θεών.

Ήταν προγραμματισμένος για το σαββατοκύριακο πριν το Πάσχα, αλλά οι διοργανωτές έκριναν πως οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν. Τα ανεμοσούρια είχαν συγκεντρώσει χιόνι ως και 10 μέτρα σε αρκετά σημεία, καθιστώντας το βουνό επικίνδυνο, έτσι αναβλήθηκε το περασμένο Σάββατο 30 Απριλίου.

Επόμενη μεγάλη διοργάνωση είναι ο...μυθικός αγώνας Mythical Trail που θα γίνει στις 2 Ιουλίου με διεθνείς συμμετοχές υπεραθλητών ορεινού τρεξίματος. Στον Mythical Trail οι αθλητές θα καλύψουν μια απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο μέχρι τις κορυφές του Ολύμπου. Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη με αθλητές από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και μία νεαρή αθλήτρια από την Ουκρανία.

"Θέλουμε να διοργανώνουμε μεγάλους αγώνες στον Όλυμπο, αλλά συναντάμε τα τελευταία χρόνια την αντίδραση των φορέων που μας διώκουν. Σε όλα τα βουνά της Ελλάδας γίνονται τέτοιοι αγώνες με σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον και μόνο στον Όλυμπο δεχόμαστε μηνύσεις. Προσφερόμαστε εθελοντικά να καθαρίσουμε τα μονοπάτια, να οργανώσουμε τις διαδρομές και στο τέλος βρισκόμαστε στο εδώλιο του κατηγορούμενου", ανέφερε με παράπονο και πίκρα ο κ. Ρήγος.