Skip to main content

Επίθεση στο Παρίσι: 18χρονος Τσετσένος ο δράστης που αποκεφάλισε τον καθηγητή

Παγκόσμιο σοκ από την επίθεση στο Παρίσι με τον αποκεφαλισμό καθηγητή από έναν 18χρονο Τσετσένο για τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Για σκίτσα του Μωάμεθ που είχε δημοσιεύσει το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και παρουσίασε σε μάθημά του φέρεται να αποκεφάλισε τον 47χρονο καθηγητή στο Παρίσι, ο 18χρονος Τσετσένος που λίγη ώρα μετά έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ο άτυχος άνδρας, ονόματι Σαμουέλ Π., ένας 47χρονος ιστορικός σε Λύκειο στο Κονφλάνς-Σεντ-Ονορίν, βρέθηκε νεκρός, αποκεφαλισμένος, στις 5:00 το απόγευμα.

Ο θύτης, όπως όλα δείχνουν, σκότωσε τον καθηγητή για ένα μάθημα που παρέδωσε στο σχολείο για την ελευθερία της έκφρασης, στο οποίο και παρουσίασε τα σκίτσα του Μωάμεθ που είχε δημοσιεύσει το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Ο καθηγητής φαίνεται πως βρέθηκε στο στόχαστρο ορισμένων γονέων στις 5 Οκτωβρίου, αφότου παρέδωσε το εν λόγω μάθημα στους μαθητές του, στο οποίο και παρουσίασε τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Ο δράστης, ο οποίος έφερε ένα μαχαίρι και ένα όπλο, ήρθε λίγα λεπτά αργότερα αντιμέτωπος με ομάδα αστυνομικών, οι οποίοι του ζήτησαν να πετάξει τα όπλα.

Ο άνδρας, που φέρεται να φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ», αρνήθηκε και επιχείρησε να διαφύγει προς την κοινότητα Ερανί, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Πυροτεχνουργοί εξέτασαν το πτώμα του δράστη, καθώς υπήρχαν πληροφορίες πως ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

Ενώ αρχικά ο δράστης παρουσιαζόταν ως άνδρας μεγαλύτερης ηλικίας, τελικά οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για έναν 18χρονο Τστετσένο, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Μόσχα, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.

Ανάρτησε βίντεο με το αποκεφαλισμένο θύμα στη Γαλλία

Ο άνδρας πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μακάβριο βίντεο, στο οποίο φαινόταν το κεφάλι του θύματος στο έδαφος. Το Twitter απέκλεισε όλες τις αποτρόπαιες εικόνες του δολοφονηθέντος, ενώ καταργήθηκε και ο λογαριασμός του 18χρονου.

Το γαλλικό δίκτυο Actu17 υποστηρίζει πως ο δράστης προειδοποίησε για την επίθεση στο Twitter, στο οποίο μετέδιδε την εικόνα του εκπαιδευτικού και έγραφε: «Στον Μακρόν, τον διοικητή των απίστων, εκτέλεσα ένα από τα σκυλιά της κολάσεως που τόλμησε να βλασφημήσει κατά του Μωάμεθ».

«Απόψε, η δημοκρατία δέχθηκε επίθεση μετά την ανέντιμη δολοφονία ενός λειτουργού της, ενός καθηγητή», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ. «Η σκέψη μου βρίσκεται στην οικογένειά του. Η ενότητα και η ακεραιότητά μας είναι η μόνη απάντηση απέναντι στη θηριωδία της ισλαμικής τρομοκρατίας. Θα την αντιμετωπίσουμε», έγραψε.

Στο σημείο της φονικής επίθεσης ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορέν του Παρισιού, σημείο της επίθεσης που δέχθηκε ένας καθηγητής μέσης εκπαίδευσης από έναν ένοπλο που φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ», μετέδωσε το BFM.

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως ο Μακρόν θα πάει στο προάστιο έπειτα από μια επείγουσα συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα το βράδυ.

Οι Γάλλοι βουλευτές ανέβηκαν στην Εθνοσυνέλευση για να «χαιρετήσουν τη μνήμη» του αποκεφαλισμένου δασκάλου και καταγγέλλουν μια «φοβερή επίθεση». Πολύ επηρεασμένος, ο πρόεδρος της γαλλικής Βουλής Hugues Renson (LREM) μίλησε λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης. «Ήμασταν σοκαρισμένοι όταν μάθαμε για την τρομερή επίθεση που έγινε. Εκ μέρους της εθνικής εκπροσώπησης, εξ ονόματος όλων μας, θα ήθελα να χαιρετίσω τη μνήμη του θύματος», υπογράμμισε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε:

«Το φρικτό έγκλημα της Conflans-Sainte-Honorine προκαλεί τρόμο και αντίδραση. Το να αποκεφαλιστεί ένας καθηγητής που έχει δείξει τα κινούμενα σχέδια του Μωάμεθ είναι επίθεση στη Δημοκρατία, στην ελευθερία σκέψης, στην ανθρωπότητα. Ας ενωθούμε ενάντια στην τζιχαντιστική τρομοκρατική βαρβαρότητα».

 

 

Φωτογραφία: twitter/BFMTV