Skip to main content

Τροπολογία για την επιτάχυνση εξέτασης εκκρεμών πολεοδομικών υποθέσεων

Άμεση συγκρότηση Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος

Σε νομοθετική ρύθμιση προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να διευκολυνθεί η συγκρότηση των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, προκειμένου να εξεταστούν άμεσα εκκρεμείς πολεοδομικές αιτήσεις των πολιτών.

Με σχετική τροπολογία του ΥΠΕΝ αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες στη συγκρότηση των προαναφερόμενων συμβουλίων, όπως έχει προκύψει και από τις διαπιστώσεις των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Η συγκεκριμένη τροπολογία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Τι προβλέπει η τροπολογία

1. Δίνεται η δυνατότητα να υποδεικνύεται απευθείας από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο ένας δικηγόρος τουλάχιστον παρ' Εφέταις, με τον αναπληρωτή του για κάθε Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α). Σε περίπτωση που δεν ορισθεί δικηγόρος από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο, εντός ενός μήνα από την παραλαβή της πρόσκλησης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς τον οικείο δικηγορικό σύλλογο για την απευθείας υπόδειξη δικηγόρου, τότε το ανωτέρω όργανο συγκροτείται νομίμως, χωρίς τη συμμετοχή αυτού.

2. Δίνεται η δυνατότητα να συγκροτούνται λιγότερα των δύο ή και κανένα Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων σε περιφερειακές ενότητες νησιωτικών περιοχών λόγω αδυναμίας συγκρότησης τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα συγκροτούνται ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ. με αρμοδιότητα σε περισσότερες της μίας περιφερειακές ενότητες. Για τις ίδιες περιοχές παρέχεται η δυνατότητα συγκρότησης και Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (Σ.Α),  με αρμοδιότητα σε περισσότερες της μίας περιφερειακές ενότητες.

3. Για τη συγκρότηση Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής σε περιπτώσεις που δεν υφίσταται αρχιτέκτονας - μηχανικός στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), δύναται να οριστεί υπάλληλος Δήμου της οικείας περιφερειακής ενότητας ή άλλου φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχει ειδικότητα αρχιτέκτονα.