Skip to main content

Τροπολογία: Πότε αίρεται η αργία αιρετών, τι γίνεται με τους αδελφούς Ψωμιάδη

Το νομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΣ προβλέπει φωτογραφική διάταξη για τον δήμαρχο Βόλου - Τι γίνεται με την υπόθεση με τα 45αρια των αδελφών Ψωμιάδη

Πολλές είναι οι τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιοσκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις. Μία εξ αυτών η οποία κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, αφορά κάποια αλλαγή ως προς τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένα αιρετός της αυτοδιοίκησης τίθεται σε καθεστώς προσωρινής αργίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη ενδεχόμενη «μεταγενέστερη αντικατάσταση ή άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης, κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, δεν κωλύει τη θέση σε αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα». Πρόκειται για μια διάταξη η οποία ήταν "φωτογραφική" και αφορούσε την περίπτωση του τότε (αλλά και νυν) δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου. Ο Μπέος είχε τεθεί σε αργία το 2015, λόγω της παραπομπής του σε δίκη για τους "στημένους" αγώνες.

Αρχικά του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι οι οποίοι όμως, στην πορεία, και πριν από τη διεξαγωγή της δίκης αναιρέθηκαν. Τότε, προκειμένου να μην επανέλθει στο αξίωμά του η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει την ανωτέρω διάταξη, με την οποία διατηρήθηκε το καθεστώς της προσωρινής αργίας, ασχέτως της άρσης των περιοριστικών όρων. Με την προχθεσινοβραδινή τροπολογία ουσιαστικά καταργείται αυτή η "φωτογραφική" διάταξη.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι «μεταγενέστερη άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης, κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, αίρει αυτοδικαίως την αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα». Αυτό σημαίνει ότι σε αυτήν την περίπτωση ο αιρετός επανέρχεται στα καθήκοντά του έως ότου γίνει η δίκη, χωρίς μάλιστα, να απαιτείται καμία ενέργεια εκ μέρους του (αυτοδικαίως).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία αυτή ζητήθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας καθώς θεωρείται εκ μέρους της υπερβολικό και άδικο, ένας αιρετός να τίθεται σε προσωρινή αργία λόγω της παραπομπής του σε δίκη για κακούργημα, χωρίς όμως να του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. Σύμφωνα, δε, με όσα μου είπε αρμόδια πηγή, "από την τροπολογία αυτήν, τη δεδομένη στιγμή δεν ευνοείται κανείς αιρετός".

Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς προσωρινής αργίας από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης έχουν τεθεί και οι αδελφοί Ψωμιάδη οι οποίοι, μαζί και με άλλους, έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για κακουργήματα, για τη διαβόητη υπόθεση με τα 45αρια.

Σε βάρος τους είχαν επιβληθεί αρχικά οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα καθώς και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτές εν μέρει τις αιτήσεις που υπέβαλαν για άρση των περιοριστικών όρων, μειώνοντας απλώς από τις 100.000 στις 70.000 ευρώ το ύψος της εγγυοδοσίας.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες «η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση» οι αδελφοί Ψωμιάδη τέθηκαν σε αργία το φθινόπωρο του 2019. Δεδομένου ότι οι περιοριστικοί όροι, παρά την μερική τροποποίησή τους, παραμένουν σε ισχύ, είναι σαφές ότι η προχθεσινοβραδινή τροπολογία δεν τους καταλαμβάνει.

Όσον αφορά τώρα την ουσία της υπόθεσης, η δίκη για τα 45αρια, έπειτα από τρεις, αν θυμάμαι καλά αναβολές ή μεταθέσεις λόγω κορωνοϊού, έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στις 18 Μαΐου, στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων.