Skip to main content

Τροπολογία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον κατώτατο μισθό

Μεταξύ άλλων, ζητεί να προβλέπονται προσαυξήσεις προϋπηρεσίας στον τελικό προσδιορισμό του μισθού και ημερομισθίου, με βάση τις τριετίες

Τροπολογία για τη διαδικασία της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού και την επαναφορά της διαδικασίας μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μέσα από την τροπολογία, η ΔΗΣΥ προτείνει:

- Ο μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με κυβερνητική απόφαση να εφαρμοστεί άπαξ, με συγκεκριμένες όμως προθεσμίες έως 31/1/2019.
- Μετά την πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας καθορισμού του βασικού μισθού και ημερομισθίου, με βάση το άρθρο 103 του ν. 4172/13, η αρμοδιότητα επανέρχεται στους κοινωνικούς εταίρους που μέσω των διαπραγματεύσεων υπογράφουν Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως καθορίζονται από το άρθρο 8 του ν. 1876/90.
- Να καταργηθεί η παρ. 2 υποπαράγραφος ΙΑ6 του ν. 4254/14, ώστε να προβλέπονται προσαυξήσεις προϋπηρεσίας στον τελικό προσδιορισμό του μισθού και ημερομισθίου, με βάση τις τριετίες.
- Να καταργηθεί η διάταξη του 4093/12 που προβλέπει ότι το πεδίο εφαρμογής της ΕΓΣΣΕ περιορίζεται σε μη μισθολογικούς όρους.
- Να καταργηθεί η διάταξη για τον νομοθετημένο κατώτατο και υποκατώτατο μισθό. (υποπαράγραφος 11 της παρ. ΙΑ άρθρου 1ου του ν. 4093/12)».