Skip to main content

Τσακαλώτος: Ο Σταϊκούρας δείχνει να μην έχει καταλάβει τίποτα

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «προφανές ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης η ύφεση θα ενταθεί στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο».

Τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως σημειώνει, «το γεγονός ότι είχαμε ύφεση 0,9% (y-o-y) σε ένα τρίμηνο, εκ των οποίων οι 2,5 μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορωνοϊό είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει την χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown».

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, με την ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας «δείχνει δυστυχώς να μην έχει καταλάβει τίποτα. Δηλώνει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα), όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας (ιδιαίτερα ως προς την Κίνα). Στη δική μας περίπτωση, η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δύο τρίμηνα».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «προφανές ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας, η ύφεση θα ενταθεί στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο». Γι' αυτό και, όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας άμεσα, αλλά και να αναθεωρήσει ριζικά τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, ειδικά τώρα που συζητιέται το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η λογική του εφησυχασμού είναι επικίνδυνη» δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόγραμμα και «η ΝΔ δεν δικαιούται να κωφεύει».