Skip to main content

Τσακίρης: Επανεκκίνηση της εστίασης με λεφτά στο χέρι

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε για την εστίαση ότι είναι «ο κλάδος που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα» - Ετοιμάζεται δράση ενίσχυσης και κάλυψης των ζημιών.

Το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που θα λειτουργούν συμπληρωματικά. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι εμπροσθοβαρές ενώ το ΕΣΠΑ αφορά σε περίοδο επτά ετών άρα σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον Σκάϊ.

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι το υφιστάμενο ΕΣΠΑ θα έχει εκταμιευθεί πλήρως μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 για να μη χαθεί κανένα ευρώ ενώ ήδη το νέο ΕΣΠΑ είναι σε διαπραγμάτευση στην ΕΕ. Πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο που μαζί με την εθνική συμμετοχή φτάνει στα 26  δισ. ευρώ όπως είπε ο υφυπουργός και υπογράμμισε ότι στο νέο ΕΣΠΑ σχεδιάζονται για την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστιασμένες δράσεις που να αφορούν στην, μετά την πανδημία, εποχή, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για ευελιξία και ταχύτητα στις πληρωμές.

Ειδικότερα για την εστίαση, «ο κλάδος που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα», ο υφυπουργός είπε ότι ετοιμάζεται μια νέα δράση χρηματοδότησης που αφορά «κεφάλαιο κίνησης ή μάλλον επανεκκίνησης ή κάλυψης ζημιών και πρόκειται για λεφτά στο χέρι». Παρόμοιο μοντέλο θα ακολουθηθεί και για το τουρισμό για την επανεκκίνηση και σε αυτό τον κλάδο προσέθεσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η διάρκεια των παροχών εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας, «αν πάνε όλα καλά, θα είναι εφάπαξ» υπογράμμισε.

Επίσης, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και σε δύο προγράμματα που τρέχουν τώρα και έχουν αυξημένη ζήτηση: Για τη δράση που αφορά τα θερμαντικά σώματα θα δοθεί παράταση μετά τις 28 Απριλίου και ίσως και για τον χειμώνα που έρχεται, ενώ για τη δράση για τα «e shop» θα κλείσει για λίγες μέρες, θα πληρωθούν όσοι εντάχθηκαν και θα ξανανοίξει να μπουν οι επόμενοι, μέχρι εξάντλησης των κεφαλαίων.