Skip to main content

Τσακίρης: Να ονομαστεί το κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου «Άγγελος Βλαχόπουλος»

Το όνομα του ασημένιου Ολυμπιονίκη Άγγελου Βλαχόπουλου εισηγείται να λάβει το δημοτικό κολυμβητήριο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Το Ωραιόκαστρο «ρίχνει τα τείχη» του και υποδέχεται τον Ολυμπιονίκη και άξιο τέκνο του, Άγγελο Βλαχόπουλο! Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, εισηγείται προσωπικά το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου να λάβει το όνομα του ασημένιου Ολυμπιονίκη, «Άγγελος Βλαχόπουλος», ο οποίος με τη συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα Πόλο διακρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Για αυτόν τον σκοπό ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου ζήτησε να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση και έτσι την Πέμπτη, που ο Ολυμπιονίκης θα βρίσκεται στο Ωραιόκαστρο, να πραγματοποιηθεί η πανηγυρική τελετή βράβευσής του.

Ακολουθεί η τιμητική προς το πρόσωπο του ασημένιου Ολυμπιονίκη, Άγγελου Βλαχόπουλου, εισήγηση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη:

«Πολλές φορές η βαθύτερη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων παραμερίζεται για να δοθεί χώρος στην εικόνα και το θέαμα.

Όμως, πέρα από την οπτική απόλαυση που μπορεί να προσφέρει η διεξαγωγή των ολυμπιακών αγωνισμάτων υπάρχει και το άφθαρτο Πνεύμα του Ολυμπισμού που δίνει νόημα στους Αγώνες.

Έμφαση σε αυτήν ακριβώς την πνευματική διάσταση έδωσε από την αρχή ο ίδιος ο πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ο Pierre de Coubertin, τονίζοντας τις αξίες της ανοχής, της ειρήνης, του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας με σκοπό τη δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας με λιγότερη βία και ανταγωνισμό.

Ολυμπισμός σημαίνει κοινωνία εξευγενισμένη που θεμελιώνεται και ακμάζει πάνω στην αρμονία, τη συνεννόηση και την αλληλοκατανόηση. Είναι όμως άλλο πράγμα να ακούμε για αυτές τις αξίες και εντελώς διαφορετικό να τις βλέπουμε να ζωντανεύουν μέσα από τους αθλητές που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς και να ακτινοβολούν μέσα από αυτούς που διακρίνονται και φτάνουν στην κορυφή.

Στον δήμο Ωραιοκάστρου, ευτυχήσαμε να δούμε αυτά τα ιδεώδη να αποκτούν σάρκα και οστά μέσα από ένα πανάξιο τέκνο του, τον Άγγελο Βλαχόπουλο, του οποίου η συμμετοχή στην Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης (Πόλο) υπήρξε κομβική για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου της ομάδας στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Η νίκη του Άγγελου είναι κατ' αρχήν προσωπική, διότι χρειάστηκε ο ίδιος να αφιερωθεί με αυταπάρνηση στο αγαπημένο του άθλημα. Ολυμπιονίκης δεν γίνεσαι αν πρωτίστως δεν διαθέτεις την κράση του πρωταθλητή. Και ο Άγγελος απέδειξε ότι την διαθέτει και με το παραπάνω. Το ήθος της σκληρής εργασίας, η ασταμάτητη προπόνηση και προετοιμασία, η προσήλωση στον στόχο και κυρίως η ικανότητα να αναβάλει την απόλαυση για το μέλλον, προτεραιοποιώντας τη θυσία και τον κόπο στο παρόν είναι τα συστατικά της κράσης του που τον οδήγησαν στη νίκη.
Νίκη, ωστόσο, δεν είναι απλά η κατάκτηση του ασημένιου.

Νίκη και μάλιστα απείρως σημαντικότερη είναι η πηγή έμπνευσης που ο ίδιος θα αποτελεί στο διηνεκές για τις γενιές που έρχονται. Νίκη είναι όλα εκείνα τα παιδιά και οι έφηβοι του τόπου μας που θα θελήσουν να γίνουν "Άγγελοι Βλαχόπουλοι", ακολουθώντας το λαμπερό παράδειγμά του.

Είναι ελάχιστο χρέος μας λοιπόν να τιμήσουμε τον ολυμπιονίκη Άγγελο Βλαχόπουλο και όλα όσα εκπροσωπεί, δίνοντας το όνομά του στο δημοτικό μας κολυμβητήριο».