Skip to main content

Τσακίρης: Ιδανική η Λητή για το νέο ογκολογικό νοσοκομείο - Όλα τα στοιχεία

Άρθρο του δημάρχου Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη για το νέο ογκολογικό νοσοκομείο που προορίζεται να γίνει στη Λητή του δήμου Ωραιοκάστρου.

Του Παντελή Τσακίρη*

Θα χρειαζόμασταν πολύ χώρο και χρόνο για να εξιστορήσουμε τις άπειρες χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης, τις ολιγωρίες και τις καθυστερήσεις υλοποίησης σημαντικών έργων στη Θεσσαλονίκη, έργων που βρίσκονται μονίμως στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά ποτέ στο πεδίο της εφαρμογής. Ο λόγος; Η κακή συνήθεια να επιτρέπουμε αλόγιστα σε έναν κυκεώνα εγκλήσεων και αντεγκλήσεων να συσκοτίζουν τεκμηριωμένες μελέτες και αποφάσεις, φρενάροντας έτσι επί δεκαετίες καθετί καλό για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε αυτήν τη νοσηρή παθογένεια να επικρατήσει και στην περίπτωση του ογκολογικού νοσοκομείου που προορίζεται να γίνει στη Λητή του δήμου Ωραιοκάστρου, όπως αυτό ανακοινώθηκε δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ πριν λίγες μέρες.

Πρώτοι, άλλωστε, υπήρξαμε εμείς που εντοπίσαμε την καταλληλόλητα της συγκεκριμένης τοποθεσίας και προτείναμε στους αρμόδιους φορείς μέσα από έκθεση τεκμηρίωσης που καταρτίσαμε, καταθέσαμε και η οποία έγινε δεκτή.

Η εν λόγω τοποθεσία δεν είναι απλώς κατάλληλη, αλλά ιδανική για τη δημιουργία ογκολογικού νοσοκομείου που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για έκταση 347,756 στρεμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας και ειδικότερα πλησίον του ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας Οδού Α/Κ 24 (Λαγκαδά / Σερρών). Εντός αυτής της έκτασης και συγκεκριμένα, στο βόρειο τμήμα της έχει κατασκευαστεί η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Μυγδονία, σε έκταση περίπου 14 στρεμμάτων. Η καταλληλότητα, μάλιστα, αυτής της έκτασης είναι πολυεπίπεδη.

Ως προς τη χρήση γης: Το γήπεδο των περίπου 347 στρεμμάτων υπάγεται στη ζώνη ΠΕΠΔ 4 «Περιοχή εγκατάστασης δραστηριοτήτων υπερτοπικού χαρακτήρα και κοινωφελών χρήσεων» στην οποία επιτρέπονται, εκτός των άλλων, οι εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής και ειδικότερα εγκαταστάσεις αθλητισμού, εκπαίδευσης, περίθαλψης, πρόνοιας και πολιτιστικών λειτουργιών). Συνεπώς, η χωροθέτηση του νέου ογκολογικού νοσοκομείου Β. Ελλάδας στη συγκεκριμένη έκταση είναι σε πλήρη συμφωνία με το ισχύον καθεστώς χρήσεων γης της περιοχής, βάσει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και δεν θα χρειαστούν χρονοβόρες τροποποιήσεις.

Ως προς το αρχαιολογικό και δασολογικό ενδιαφέρον: σύμφωνα με το σχετικό διαδικτυακό τόπο (https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr), το γήπεδο βρίσκεται εκτός αρχαιολογικών χώρων.

Σύμφωνα με το δασικό κτηματολόγιο, η υπό μελέτη έκταση δεν υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension).

Ως προς το περιβάλλον: Οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία, κλινικές κ.α.), βάσει της ισχύουσας Κ.Υ.Α. 37674/2016 υπάγονται στην Ομάδα 6 «Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης, κτιριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής» και ανάλογα με τον αριθμό των κλινών υπάγονται στην Υποκατηγορία Α2 (για κλίνες περισσότερες των 300) ή στην Κατηγορία Β (για κλίνες λιγότερες των 300). Συνεπώς, από την έρευνα προκύπτει ότι βάσει των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που ισχύουν για την ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, επιτρέπεται η χωροθέτηση του ογκολογικού νοσοκομείου. Η υπό μελέτη έκταση βρίσκεται εκτός προστατευόμενων περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura 2000».  

Ως προς την προσβασιμότητα: Η προσβασιμότητα στην υπό μελέτη έκταση είναι εξαιρετική, καθώς αυτή βρίσκεται πλησίον του Α/Κ 24 (Λαγκαδά / Σερρών) της Εγνατίας Οδού και συνεπώς, έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονές της, αλλά και στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες χρονοαποστάσεις: ο χώρος απέχει 20 λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, εντός μίας ώρας από Νέα Μουδανιά και Πολύγυρο Χαλκιδικής, καθώς και Κιλκίς, Κατερίνη και Σέρρες, εντός 90 λεπτών από Κοζάνη, Έδεσσα, Καβάλα και Δράμα και εντός δύο ωρών από την Ξάνθη και τη Λάρισα. Εκτός όμως από τις σύντομες χρονοαποστάσεις, ιδιαίτερη σημασία έχει η ασφάλεια που παρέχει όλο το κύριο Εθνικό Δίκτυο της χώρας με το οποίο έχει άμεση πρόσβαση στην έκταση αυτή.  

Ως προς τις υποδομές: Από την περιοχή διέρχεται δίκτυο  φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα υφίστανται πολλά δίκτυα υποδομών, με την ανάγκη για επιπρόσθετα έργα να είναι περιορισμένη.

Μέχρι και το πολύ πρόσφατο παρελθόν, είδαμε σημαντικά και αναγκαία έργα για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για το σύνολο της χώρας, να βαλτώνουν επειδή αυτά προσέκρουαν σε εμπόδια αρχαιολογικής ή περιβαλλοντικής υφής. Στην περίπτωση λοιπόν της Λητής ως τοποθεσίας κατάλληλης για τη δημιουργία του ογκολογικού νοσοκομείου αυτά όχι μόνο δεν υφίστανται, αλλά υπάρχουν επιπρόσθετα πλεονεκτήματα, όπως η καλή προσβασιμότητα και η ύπαρξη δικτύου βασικών υποδομών.

Το γεγονός ότι θα χρειαστούν ορισμένες επιπλέον μικρές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του νοσοκομείου δεν αφαιρεί απολύτως τίποτα από την καταλληλότητα της έκτασης που υποδείξαμε στην Λητή. Παράλληλα, άλλωστε, με την τεχνική καταλληλότητα, σημασία έχει να επιδιώκεται η καθολική ισόρροπη ανάπτυξη και να υπηρετούνται οι ανάγκες των ανθρώπων εκεί που παραμένουν ανικανοποίητες και όχι να ξοδεύουμε έτη επί ετών «συζητώντας» αντί υλοποιώντας.

Κατά τη σοφή λαϊκή ρήση, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.

Φωνές που προβάλλουν αιτιάσεις για δήθεν "μη καταλληλότητα" της Λητής ως τοποθεσίας ιδανικής για το ογκολογικό νοσοκομείο συνηγορούν ουσιαστικά στο ίδιο ακριβώς γνώριμο αποτέλεσμα που έχουμε δει άπειρες φορές ως τώρα: τη ματαίωση της δημιουργίας του.

*Ο Παντελής Τσακίρης είναι δήμαρχος του δήμου Ωραιοκάστρου